Släng inte krukväxter på komposten

kompost retarderingsmedel

Många yrkesodlare ger sina växter paklobutrazol. Paklobutrazol är ett så kallat retarderingsmedel, som man använder för att plantorna ska hålla sig låga och knubbiga. De flesta har säker tänkt på att många krukväxter direkt hemkomna från blomsteraffären är väldigt kompakta. Många kanske tror att det är odlarens gröna fingrar som åstadkommit knubbigheten, men det kan jag avslöja, så är det inte. Hemligheten är alltså kemikalien paklobutrazol. Det finns ingen märkning på växter som fått retardering. Dåligt tycker jag, för om man lägger dem på sin kompost kan man få problem.

kompost retarderingsmedel

Grönsaker är exempel på växter man inte vill retardera, för om man gör det misslyckas man totalt. Vem vill ha en gurka som ser ut som ett krusbär! Och visst är det sorgligt om man i godan ro lägger kompost i sitt grönsaksland och i själva verket utövar en våldshandling. Jag är så djävulskt trött på alla dessa osynliga medel som ställer till så mycket elände. Men det finns en till som är det. En som är ännu ilsknare…

kompost retarderingsmedel
Farbror Komposthög

Enligt Kemikalieinspektionen ska man helt undvika att kompostera krukväxter om man vill vara på den säkra sidan och inte riskera att förstöra sin jord. Detta har Farbror Komposthög fått nys om. Nu hotar han att gå i strejk! Han vill under inga omständigheter bli retarderad och därav krokna och bli en kortväxt knubbis. Han är så arg! Bäst att låta honom vara några dar så han lugnar ner sig. Sedan kan jag komma tillbaka och ge honom en portion hederlig ogrässallad och en sup guldvatten. Förlåt Farbror Komposthög. Vi trädgårdsmänniskor gör så många fel vi inte har en aning om, bara för att någon idiot lurat oss att köpa något vi egentligen inte vill ha.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me