För mycket av det goda

höstkrans

Jag älskar mina bolltistlar, rudbeckior och ryska martorn, men ibland blir det för mycket av det goda. Deras fröställningar är väldigt vackra, men alla de fröplantor som blir om samtliga står kvar medför ett alltför mödosamt arbete. Därför klipper jag av en del fröställningar och använder till annat. Tycker man om att binda kransar är just fröställningar ett fantastiskt roligt material att arbeta med. Här har jag blandat både frön och blommor.

sköldpaddsört chelone obliqua
Sköldpaddsört Chelone obliqua.

Det är inte bara frön som kan ställa till övermäktigt arbete. Sköldpaddsörten som jag tycker så mycket om fick jag ledsamt nog göra mig av med för ett par veckor sedan. Jag insåg till slut att jag inte hade något val eftersom jag inte kan hantera den själv. Jag är för klen för att orka dela den. Och när de underjordiska växtdelarna skickar utlöpare åt alla håll, nästlar sig in i andras rotsystem och kväver svagare grannar går det till slut inte längre. Bara när jag blir förbannad klarar jag gräva av de sega rötterna själv. För när jag är riktigt arg blir jag flera gånger starkare än vad jag egentligen är. Det kan vara till sin fördel ibland, som för ett tag sedan när jag lyckades gräva upp en megastor jättedaggkåpa själv. Men helst vill jag slippa vara arg i trädgården. Där vill jag ha en rofylld och vilsam miljö. En miljö där jag kan återhämta mig från stress och ilska. Och då kan sköldpaddsörten tråkigt nog inte vara med i växtsamlingen.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me