Aklejor

Akleja Aquilegia

Underbart! Idag kom sommarsolen tillbaka. De flesta aklejor står i full blom, men en del har börjat bilda frö.
Alla färger och kombinationer finns på blommorna i år. De finaste tillåts sprida sig fritt.

Akleja Aquilegia vulgaris

Det är spännande att man aldrig i förväg vet hur aklejorna kommer klä sig.

Akleja Aquilegia vulgaris

Tre sorter har jag planterat, alpakleja, vulgaris och exemplar ur barlowserien. Nu när det gått några somrar och humlor och bin varit framme har sorterna korsats och ibland bildat helt nya varianter. Alla är fina, men bäst tycker jag om de kortsporriga gammaldags, de som jag såg som liten. Barndomens blommor vinner oftast i längden har jag märkt.

Akleja Aquilegia vulgaris
Akleja Aquilegia vulgaris

Förra sommaren testade jag att klippa ner några plantor innan de bildat frö. Jag ville se om det gick att få dem att blomma en gång till. Det gick, men blomningen var förstås inte lika kraftfull som den första. Fast det var väldigt fint att få en och annan blomma på sensommaren också. I år ska jag göra det igen. Akleja är en sådan växt man aldrig kan tröttna på, tycker jag.

Akleja Aquilegia vulgaris

Önskar alla en fortsatt fin sommarvecka!


Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me