Vedaska mot liljebaggar

vedaska mot liljebaggar bekämpa liljebaggar

I vintervädret som råder förenar jag nytta med nöje och eldar i min kakelugn. Askan som blir sparas för att sedan kunna användas i trädgården. Att man kan gödsla med vedaska, särskilt till bärbuskar och annat som sätter frukt vet säkert många, men att man också kan använda den för att bekämpa liljebaggar kanske inte lika många känner till. När våren kommer ska jag pröva här för första gången.

kungslilja Lilium regale pink perfektion
Kungslilja Lilium regale ‘Pink Perfection’

Odlar man liljor kommer liljebaggar som ett brev på posten. Trist, för angreppen blir ofta förfärliga. Just den här liljan brukar mirakulöst klara sig varje sommar. Antagligen för att hon gömmer sig bakom en yvig astilbe i jätteformat. Till sommaren hoppas jag på fler oskadda liljor för då ska jag pröva det här med aska. Man strör helt enkelt ett tunt lager runt de plantor man vill skydda. Sedan är det väl bara att hålla tummarna för att det ska fungera.

Kejsarkrona
Kejsarkrona Fritillaria imperialis

Kejsarkrona är en annan växt, förutom liljor som brukar drabbas av glupska baggar. Till våren hoppas jag på många kejsarkronor i min trädgård. Jag satte en hel hop lökar i höstas eftersom jag tycker de är så fantastiskt fina. Nu blir det till att elda på så askan räcker!

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me