Krolliljor

Krollilja Lilium matagon var. album
Krollilja Lilium martagon ‘Album’

har jag längtat efter länge. De lökar jag tidigare har satt har varit av dålig kvalité, skrumpna av en allt för lång vistelse i påse och med intorkade rötter. Det var en chansning att plantera dem, och så blev det heller inget av dem. Men så förra året fick jag en bunt superfina lökar. Nu tittar de fram lite här och var i trädgården, hurra hurra hurra! Krolliljan är så nätt och finlemmad. Jag tror att många kanske inte ens ser att hon är en lilja. Bredvid en pion försvinner hon i sin sirlighet, men såhär, när man bara har ögon för henne, ser man hennes yppiga charm. Krollijan är en europeisk lilja som också finns förvildad i Sverige, bland annat runt Vadstena och på Kinnekulle. Den vanliga formen har rödrosa blommor, men så finns det också vita som dem jag har, och även helt svarta.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me