Hjärtlig blomning

löjtnantshjärta lamprocapnos spectabilis
Löjtnantshjärta Lamprocapnos spectabilis

Trädgården visar stolt upp elegant bågböjda stjälkar kantade av välformade hjärtan! En härlig syn i skir grönska. Får löjtnantshjärtan tillräckligt med näring och vatten, gärna lite vandrande skugga också blir de meterhöga. Mitt största exemplar här i trädgården är i år en mäktig syn. Jag är extra glad för att hjärtan trivs hos mig eftersom de är en av de växter jag håller av på ett alldeles speciellt sätt.

fänrikshjärta dicentra formosa
Fänrikshjärta Dicentra formosa

Ett annat hjärta jag inte vill vara utan är det betydligt mindre fänrikshjärtanet. Fänrikshjärtan är en härlig växt att ha i en trädgård där man vågar släppa tyglarna emellanåt eftersom de frösår sig och dyker upp lite var stans. Förutom att de sprider sig med frön breder de även ut sig med underjordiska utlöpare. Det gör växten till en bra marktäckare som snabbt bildar stora mattor. Att det dessutom blommar hela sommaren är ju nästan för bra för att vara sant! Tycker man att de tar för stor plats rycker man enkelt upp överflödiga plantor med rötterna.

löjtnantshjärta lamprocapnos spectabilis Fänrikshjärta dicentra formosa

Små och stora hjärtan är fina ihop! De små skuggar marken runt de större och håller på så sätt jorden jämt fuktig vilket löjtnansthjärtanet älskar.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me