Växelbruk kräver planering

växelbruk

Årets köksväxtodlingen är i sin linda. Jag tycker om att sitta i verandan och läsa om grönsaker, men vad jag planerar blir ofta i praktiken till något helt annat. Eftersom jag odlar mina grönsaker ekologiskt använder jag mig av så kallat växelbruk, dvs byter plats på grödorna så att de inte ska bli sjuka i onödan. Onödan är onödig och därför planerade jag för en fyraårig växtföljd redan från början. Det har sett bra ut på pappret men nu börjar det svaja lite i det praktiska eftersom jag har svårt att hejda mina infall. Jag kan planera och bestämma precis hur mycket som helst och sedan när jag kommer ut i trädgården märker jag att jag ändå gör något helt nytt. För en tid sedan råkade jag till exempel plantera en hallonhäck i tre av mina odlingslådor och då blir det så klart problem med ordningen.

odla potatis
För några veckor sedan förgrodde Lilla B potatis på brickor med fuktig jord för att de skulle få rötter.

Igår eftermiddag kom potatisen i jorden och jag täckte den med fiberduk, för inte kan man väl inbilla sig att frosten gett upp än. Potatisen hamnade på sin för årets planerade plats och det var ju bra. Nu får jag tänka om hur jag ska göra med resten av köksträdgården. Det blir säkert bra när det blir färdigt och jag har en skön känsla av att det kommer bli en bra växtsommar. Hoppas magkänslan stämmer.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me