Ogräs hör sommaren till

Ogräs Elsa Beskow
Illustration: Elsa Beskow

Jag bara älskar den här bilden. För mig betyder den mycket, så mycket att den hänger inramad på väggen där jag ser den varje dag. Den är glädje, barndom och en påminnelse om klokare trädgårdstankar. Just det sistnämnda är viktigt just nu.

Kornvallmo

I juni är ogräsen på stark frammarsch. Snabbt går det när de växer och erövrar mark. Man mister lätt kontrollen. När man rensat klart i ena änden har de kommit igen i den andra. Men det är faktiskt så det ska va. Det är ju härligt att det växer. Och när det växer, ja då växer alla, även ogräsen. Rensa måste man, annars övergår rabatter i natur och kulturväxterna flyttar ut, men jag försöker påminna mig om att inte ha för brått. Det ska ju vara mysigt att rensa! Och kul! Det är ju tack vare ogräsen man riktigt kommer ner på djupet och bekantar sig med växterna riktigt nära, känner dofter och ser små kluriga detaljer. Att man inte hinner med allt i de brådaste växtveckorna hör liksom till. Redan i juli avtar tempot. Det är viktigt att påminna sig om det.

Ogräs praktika Lars-Erik Samuelsson Ulf Schenkmanis

På tal om ogräs, så har jag den här roliga boken i mitt växtbibliotek. Här kan man bekanta sig med ogräsen och lära känna dem som man gör med trädgårdsväxterna. Det är intressant att veta hur de fungerar och lära sig vad de heter. Boken innehåller några sidor om kemisk bekämpning, (som jag är emot) men dem bläddrar jag snabbt förbi.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me