Mirakelmedel mot liljebaggar

Kejsarkrona Fritillaria imperialis 'Lutea'
Kejsarkrona Fritillaria imperialis ‘Lutea’

Förutom att kejsarkronorna är så storslaget vackra, är de helt förskonade från rådjurens betande. De är de eftersom de avger en rovdjursliknande lukt, fiffigt va. Det finns dock ett gissel. Liljebaggarna älskar att äta på kejsarkronorna och blir de tillräckligt många kan de trasa sönder de stackars blommorna något alldeles förskräckligt. Många klämmer sönder baggarna för hand, men eftersom de är ganska stora och dessutom skriker när man gör det är det ganska otäckt. Så fort man närmar sig släpper baggen taget och faller mot marken för att komma undan. Och när man plockat upp den, kan man om vädret är stillsamt och omgivningen tyst, höra hur den skriker. Jag tycker det är hemskt. Tur att det finns en annan metod för att bli kvitt dem.

Odla Kejsarkrona Fritillaria imperialis

Så här mycket har kejsarkronornas bladtofsar hunnit växa nu. Jag har redan sett små ätskador från liljebaggarna. Det betyder att det blivit hög tid att sätta in mirakelmedlet.

Medel mot liljebaggar

Det fantastiska avskräckningsmedlet tillverkas i kakelugnen medan brasan brinner. Liljebaggarna avskyr nämligen vedaska. Med ett tunt lager aska pudrat över sig står kejsarkronorna säkra. Då återstår bara några veckors längtan och väntan innan den magiska blomningen infaller!

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me