För evigt ung

Strandiris Iris sibirica 'Silver Edge'
Strandiris Iris sibirica ‘Silver Edge’

Igår kväll hade jag och Lilla B en fin stund tillsammans i trädgården. Vi tittade på allt som är vackert och funderade över livet. Strandirisen står i full blom och är så vänlig att prata med. Jag försöker att vattna så lite som möjligt, men nu har det blivit så torrt i jorden att det kändes tvunget att dra fram slangen. Växterna tackade för vattengivan genom att stråla av skönhet och nyvunnen kraft.

Alpakleja Aquilegia alpina

Medan jag vattnade pratade vi om växterna vi såg.
Lilla B undersökte vilka blommor som doftar och vilka som inte gör det.

Jättevallmo Papaver orientalis

Många av trädgårdsväxterna har från början används som läkeväxter. Sådant tycker jag är intressant att tänka på, och Lilla B vill gärna att jag berättar vad de använts till och hur länge de odlats av människor.

Jättedaggkåpa Alchemilla mollis
Jättedaggkåpa Alchemilla mollis

När vattnet pärlades över jättedaggkåpornas blad, pratade vi lite om min mormor, som ligger på sjukhus och är svag av åldern. Plötsligt utbrast Lilla B, “Jag vet vad vi ska göra. Vi ska åka till gammelmormor och ge henne en daggkåpedroppe att dricka, för då blir hon ung på nytt! Då kanske hon blir som dig, eller lika liten som mig! Förr i tiden trodde man ju att man blev evigt ung om man drack sådana doppar. Det har du sagt mamma!”
Visst har jag sagt det. Och visst trodde man så. Men jag sa att det nog fungerar mer som en saga. Ibland är det skönt att leva och tro som i sagorna. Och jag kom att tänka på det som mormor alltid sagt själv, “trädgård är som medicin.” Det är i allra högsta grad sant. Även om man inte blir för evigt ung av daggkåpans pärlor, så botar vistelsen i trädgården allt som för stunden känns svårt. Bland blommorna befinner man sig i en levande saga där allt är besjälat. När mormor måste överlämnas till jorden, kan hon besöka oss på nytt, fast på ett annat sätt. Hennes ande och själ kan för evigt ung, sväva med oss bland daggkåpepärlor och blommor. Trädgården visar oss att ingenting försvinner. Men allt, precis allt, uppstår i en ny form. Så är det med växterna, och så är det med oss människor. Vi hör alla samman i det stora mirakel som kallas natur.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me