Gammaldags buskrosor

Gammaldags buskros 'Madame Boll'
Gammaldags buskros ‘Madame Boll’

År 1867 är ett viktigt årtal i rosornas historia. Då skapades den första moderna rosen, en tehybrid som döptes till ‘La France’. Alla rosor som kommit till före 1867 kallas gammaldags rosor. Därefter benämns de som moderna.

Ros Russeliana
Gammaldags klätterros ‘Russeliana’

De gammaldags rosorna skiljer sig från de moderna i huvudsak genom att de oftast blir rejäla vedartade buskar som översållas av blommor, oftast bara en gång per sommar. Blomningen infaller vanligtvis under några härliga veckor i juli. De moderna rosorna uppför sig däremot ofta som en perenn. De fryser ner under vintern och håller sig förhållandevis små. I gengäld blommar de vid rätt skötsel hela sommaren.

Gammaldags buskros 'Madame Boll'
‘Madame Boll’

Men det finns en del undantag, som den gammaldags buskrosen ‘Madame Boll’ som remonterar till långt in på hösten. Under flera somrar har hon blommat fint i min trädgård. Men en sak kan sägas, Madame Boll är lika känslig som vacker. Vid regn och fuktigt väder klibbas rosorna ihop. Men sånt kan man stå ut med. För efter regn kommer solsken och då briljerar blommorna igen, doftar härligt och strålar av färg.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me