Trädgård i samspel med naturen

klöver i gräsmattan

Nu har det blivit hög tid för oss trädgårdsodlare att inse att vi måste skapa i samspel med naturen. I mitt förrförra inlägg här på bloggen tog jag upp vad jag tycker om kombigödselmedel. Trädgård innebär förstås att man måste “tukta”, för annars övergår ju trädgården till ett stycke natur. Vi kan bestämma över mycket, men inte allt. Tuktningen kan inte ske till vilket pris som helst. Att sprida ut gifter i jorden är således inte ok. Om somrarna blommar klövern i min gräsmatta och jag väljer att se skönheten i det. Blir blommorna för många får gräsklipparen skära av dem, då blir mattan grön igen. Med manuell rensning kan jag knappast få bort klövern. Och skulle jag verkligen vilja det?

klöver i gräsmattan

Jag tycker att klöverblommor och tusenskönor som blommar i gräset gör att trädgården känns ännu mer levande. Och vissa perioder, som när honungsrosorna blommar, blir klöverblomningen en ljuvlig förlängning av allt det vita.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me