Hur man får kaktusar att blomma

blommande kaktusar

För några år sedan började jag samla på kaktusar. Det var väl inte direkt så att jag från början tänkte att de skulle bli så värst många, men antalet krukor växte ganska snabbt. Nu är min glasveranda fylld av dessa fantastiska växter. På våren och början av sommaren blommar kaktusarna med sagolika blommor i alla tänkbara färger.

blommande kaktus
Den här kaktusen får blommor som liknar rosor.

Ju mer man lär sig om kaktusar desto mer inser man hur mycket fördomar det finns om dem. Att de till exempel knappt behöver något vatten eller att de växer långsamt och aldrig blommar. De är hemska fördomar som gör att kaktusarna plågas alldeles i onödan. Den vanligaste dödsorsaken för en kaktus är uttorkning. Detta fenomen stöter man allt som oftast på, till och med i blomsteraffärer. Även många som säljer dessa växter har för dålig eller ingen kunskap alls.

kaktus odlingstips

Kaktusar är extremt tåliga om man jämför med andra växter. Men bara för att de inte dör lika lätt som andra betyder inte det att de vill behandlas illa. Odlar man kaktusar på ett snällt och värdigt sätt blir man rikt belönad!

odla kaktusar

Men hur ska man göra då? Jo, så här. En kaktus vill stå ljust, alltså är bästa placering i ett fönster.
Helst åt söder där den kan få bada i sol.

odlingstips kaktusar

När det är soligt och varmt dricker kaktusen mycket vatten, och när jorden torkat upp vill den ha påfyllning. På sommaren vill den också ha en svag näringsdos i sitt dricksvatten. Man blir lätt förbluffad över hur rasande fort en kaktus kan växa när den sköts på ett värdigt sätt.

kaktusar på vintervila
Kaktusar på vintervila i min kalla veranda.

För att få kaktusen att blomma måste den få vila, annars orkar den inte bilda knoppar. Vila ordnar man genom att ställa den svalt, runt 5-10 grader passar de flesta sorter. Ett uterum eller liknande passar perfekt. Det är på senhösten vilan ska börja. Men innan kaktusen ställs svalt behöver den torka upp ordentligt. Står fukt kvar i krukan ruttnar lätt de tunna rötterna. Under vilan låter man kaktusen vara ifred.

blommande kaktus

När vårljuset tittar fram någon gång i mars har det blivit dags att väcka kaktusen. Man börjar då med att vattna lite försiktigt och ökar efterhand. Nu dröjer det inte länge förrän knopparna börjar titta fram. Sedan kommer blomningen som ett mirakel ur den taggiga kroppen.

blommande kaktus
Taggig skönhet

Det är något visst med kaktusar. De mjuka och färgglada blommorna ser liksom inte ut att höra hemma hos en så hård och taggig kropp. Kaktusar visar att det mest sprudlande kan födas hos den man minst anar.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me