Hurdalsrosen

Ros 'Hurdal'

Hurdal är en ros som är extra lätt att tycka om. Den är inte bara sagolikt vacker, den är mycket härdig och lättskött också. Och så växer den snabbt. Kan det bli bättre? Detta är en ros som tål både torka och djup skugga, sådana sorter är så klart extra värdefulla. Den rikliga blomningen pågår under de härliga veckorna runt midsommar.

Hurdalsrosen
Gammaldags buskros ‘Hurdal’

Hurdals blommor är medelstora, halvfyllda och ganska skålformade. De doftar friskt, men ganska svagt. Buskens blad är matta och gråaktigt gröna. Det tycker jag är så fint. Hurdal är en buskros som kan bli riktigt stor, några meter hög och lika bred, men tycker man att hon tar ut svängarna för mycket, kan man ju alltid plocka fram sekatören.

Ros 'Hurdal'

Det var någon gång under 1800-talet som en norsk prästson hittade rosen, i Giessen i Tyskland. Därifrån tog han den med sig hem till Norge, till Hurdalen. Rosen spreds i trakterna runt Hurdalen och idag bär den just namnet ‘Hurdal.’ Vad rosen hette i Tyskland vet man tyvärr inte idag, det har med tiden gått förlorat. Men huvudsaken är väl ändå att rosen finns kvar, för den är helt fantastisk!

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me