Farmors egen mönjelilja!

Mönjelilja Clivia mimiata
Mönjelilja Clivia miniata

Mönjeliljan tillhör de tåliga krukväxter som lätt blir trotjänare livet ut. De är så livskraftiga att de till och med kan gå i arv. Mönjeliljan kan också delas när den får fler bladrosetter i krukan och på så sätt föryngras. Just ett sådant exemplar ska jag få av min faster. Men det är inte vilken bladrosett som helst! Den kommer från min farmors stora mönjelilja som förr växte i en kopparbunke i hennes vardagsrum. Jag minns den från min barndom och kan inte tänka mig en finare gåva. Kunde blivit lyrisk för mindre. Trodde aldrig den fanns kvar. Vilken tur att min kloka faster räddade den när farmor flyttade från huset. Mönjeliljan på bilden ovan har jag haft några år. Snart får den sällskap av farmors. Att veta att farmors egen blomma ska få leva vidare i mitt hem är en underbar tröst i sorgen och saknaden.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me