Vitlök Allium sativum

odla vitlök

En del vitlökssorter lämpar sig väl till att göra vackra flätor av som man kan hänga i köket. Sorten jag odlat här fick jag namnlös och hörde tyvärr inte till de flätningsvänliga sorterna. Men det gick ändå att tvinna ihop lökarna med lite ståltråd. Rötterna låter jag sitta kvar eftersom jag tycker de är fina.

Det är enkelt och tacksamt att odla vitlök. Den kan växa i stort sett var som helst, i vilken jord som helst. Eftersom vitlöken har så skarp lukt är den naturligt skyddad mot skadedjur. Det kan man dra nytta av när man väljer plats för den. Vitlök skyddar inte bara sig själv mot skadedjur utan även sina närmsta grannar. Jag odlar den lite här och där i rabatterna. Den fungerar som trädgårdens egen väktare. I köksträdgården ger den effektivt skydd mot morotsflugor, (vilket också annan lök ger) den skyddar mot sork och till och med gråmögel!

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me