Världens vackraste vårträdgård

Keukenhof Holland

I förra inlägget skrev jag att jag skulle göra något roligt. Nu ska jag avslöja vad. Jag har besökt Keukenhof i Holland, den storslagna lökväxtparken som ofta kallas för “världens vackraste vårträdgård”.

Keukenhof Holland

Jag kommer visa ganska många bilder nu. Kan inte låta bli, för den här platsen är helt otrolig! Vårtokiga trädgårdsmänniskor kan lätt tappa andan av glädje. Ändå visar bilderna i detta inlägg bara en pyttigt liten del av allt det underbara som finns i Keukenhof.

Keukenhof Holland

Parken sträcker sig över hela 32 hektar. En drömvärld för alla lökväxtälskare.

Keukenhof Holland

Varje höst planteras omkring sju miljoner lökar här,
mest tulpaner, men också andra lökväxter.

Keukenhof Holland

Hemma i trädgården står kejsarkronorna i knopp, men här blommar de för fullt. Våren kommer tidigt till Holland.

Keukenhof Holland

Mitt i ett blomsterhav dök en gråklädd nunna upp. Det var oväntat. Jag var mer inställd på att möta påskharen, för är det någonstans man kan få se honom på riktigt, så är det nog här tror jag.

Keukenhof Holland

Holländska lökleverantörer levererar sina bästa blomsterlökar till Keukenhof för att göra reklam för den holländska blomsterodlingen. Huvudsyftet med parken är att ge inspiration åt besökarna, och det lyckas de mer än väl med. Det är inte bara storslagna mängder av lökarna, utan också fina kombinationer som visas.

Keukenhof Holland

Holland är det perfekta landet för blomsterlöksodling. Våren kommer tidigt, sandjorden gör marken väldränerad och alla kanaler ger gott om fukt. Från mitten av mars till slutet av maj förvandlar tulpaner stora delar av Holland till ett färgglatt lapptäcke. Jag längtar redan till nästa resa, för det här vill jag uppleva igen.

Keukenhof Holland

Keukenhof Holland

Holland är blommornas drömmande land. Blomstermassorna på fälten är överväldigande och överallt finns sagolika trädgårdar. Formklippta buskar och välordnade rabatter hör varje hus till. Och så vattnet som finns överallt. Kanaler som gör landskap och städer så sprudlande levande. Hemma drömmer jag om en trädgårdsdamm. Hade jag flyttat till Holland hade vattnet med stor sannolikhet redan funnits där. Vem vill inte ha en idylliskt liten å intill trädgården.

Keukenhof Holland

Det finns en gammal film som heter Trollkarlen från Oz. Hela Keukenhof är som hämtat ur den filmen,
eller är det kanske filmen är hämtad ur Keukenhof?

Keukenhof Holland

Keukenhof är en prydlig park där varje löksort skyltas med sitt namn. Sånt uppskattar jag! Då vet man vad man ska leta efter om man vill köpa. Och det är förstås just det odlarna som levererat lökar till parken vill. Alla nöjda och glada.

Keukenhof Holland

Parken håller öppet under två månader varje vår. Besökssiffran under de åtta veckorna ligger årligen runt galna 800 000! Men vem vill inte se det här. Tre fjärdedelar av besökarna kommer från utlandet. Kanske inte så märkligt, holländarna är så klart ruskigt bortskämda när det gäller blomsterprakt.

Keukenhof Holland

Sedan starten 1950 har femtio miljoner människor besökt Keukenhof, och fler lär det bli.

Keukenhof Holland

Men en hälsning från denna färgglada sagovärld vill jag önska er alla en riktigt Glad Påsk!

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me