Ett odlingsexperiment

självsådd tomat

Om man sår tomater själv och läser på hur man ska göra för att lyckas med odlingen, kan man lätt baxna av måsten och exakta råd. Man tänker att tomaten måste vara en väldigt krånglig planta, som endast nöjer sig med en expertodlares hand. Nu har några självsådda – SJÄLVSÅDDA! – tomater i min trädgård slagit hål på allt förtal, och det ordentligt. I våras fick jag se att det grott tomater i mitt köksland. Fröna kom från tomater jag tidigare haft i kruka, och vars planta jag komposterat direkt i kökslandet. Jag bestämde mig för att låta avkommorna stå kvar. Jag bestämde mig också för att låta dem klara sig på egen hand, alltså ingen vattning eller extra gödning. Nu ser tomaterna ut som bilden visar. Helt fantastiskt tycker jag. Vi trädgårdsodlare är nog inte så oumbärliga för våra växter som vi ofta tror. Nu kan tilläggas att sommaren varit extremt lång i år, vilket gynnat tomaterna, men ändå, jag är förvånad.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me