Buskros Mozart

Ros Mozart
Buskros ‘Mozart’

När det är gråmulet väder i januari kan det vara svårt att förstå hur fina rosorna i trädgården verkligen är om sommaren. Aldrig är de sparade fotona så magiska som nu. Så här vackert blommade buskrosen Mozart i somras. Söker man en småblommig buskros som blommar i stort sett hela säsongen så är den en av de bästa sorterna. Mozart fullkomligt spottar ur sig blomknoppar! Enligt Sven Gréen – han som skrev så många trädgårdsböcker – kan en enda planta producera mer än 12 000 blommor under en säsong. Jag är övertygad om att det stämmer.

Ros Mozart

Mozarts blommor är många men små, enkla och skålformade och sitter tätt tillsammans i klasar. Det som gör dem extra fina är att de har vit bas. I slutet av juni slår de första blommorna ut. Sista blomman förra året visade färg i november.

Ros Mozart

För övrigt är Mozart en ovanligt frisk ros. Jag gillar tåliga sorter. Torka verkar inte bekymra den något vidare heller. Mozart är en förhållandevis vanlig sort, ändå är den ganska gammal. Den blommade första gången i Tyskland 1937. Men med så fina egenskaper är det inte konstigt att den bibehållit sin stora popularitet. Busken blir ca 1,5 m hög och lika bred, men jag har sett bilder på exemplar som varit ännu större. Beror förstås på var man bor. I Skåne hittas så klart de riktiga jättarna. Zonangivelsen är bara 1-2, men jag är säker på att den skulle klara ett bistrare klimat också. Här hos mig i zon 2 har den aldrig frusit ner någonting, trots att det varit rejält kallt och den stått utan kupning och täckning.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me