Mammutpumpa

odla jättepumpa mammutpumpa curcurbita maxima
Mammutpumpa Curcurbita maxima ´Rouge Vif d´Etampes´

En jättelik slingerväxt har ringlat ut sina långa armar. Här och där lyser stora frukter gult. Det är mammutpumpan jag sådde i våras som vecklat ut sig på detta magnifika sätt. Tidigare har jag bara odlat mindre pumpor, men så kände jag att det var dags att pröva något riktigt stort. Och jag kan försäkra att det är ännu roligare med de större. Pumpor är lätta att ha att göra med, bara man ger dem vad de vill ha. Det vill säga mycket gödsel och vatten. Och så en väl tilltagen växtplats att bre ut sig på förstås.

mammutpumpa jättepumpa curcurbita maxima

Pumpan fick för sig att klättra upp i några syrenbuskar som står strax intill. Det såg fasligt festligt ut när pumpans frukt hängde och dinglade uppe i grenverket, men ganska snart blev den så klart för tung och dråsade ner mot marken. Nu kan man följa hur det växer så det knakar långt där inne i dess gröna grotta.

mammutpumpa odla jättepumpa

Frö till mammutpumpa hittade jag hos Impecta. Det är en gammal fransk sort som odlats före 1830. Frukterna kan väga upp till 10 kilo. Ska bli spännande att se hur stora de hinner bli här hos mig. Mogna är de inte förrän de blivit orangeröda i färgen och avger en dov och ihålig klang när man knackar på skalet.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me