Köksträdgården

frilandsgurka odla cucumis sativus
Frilandsgurkorna Cucumis sativus klättrar på var sin pilspaljé.

Det var längesen jag visade något från köksträdgården. Eftersom vädret varit torrt och varmt nästan hela sommaren har jag vattnat som en tok. Jag odlar i odlingslådor vilket gör att jorden värms upp snabbare än i ett vanligt grönsaksland, vilket också medför att jorden torkar ut fortare. Vid riktigt varm och torr väderlek blir det till att vattna minst en gång om dagen. Frilandsgurkorna har vuxit fint i värmen. Nu är de fulla av små frukter som snart skall växa sig stora. Igår gjorde jag i ordning en näringssoppa av hönsgödsel och vatten som de ska få som tillskott när gurkorna tar fart och börjar växa.

märgärt pisun sativum 'alderman'
Märgärt Pisum sativum ‘Alderman’

Märgärtorna har gett skörd under ett par veckor. Så fort baljorna mognar äts ärtorna på plats. Varför ska de ta omvägen via köket när de ändå ska hamna i magen?

köksträdgård

För ett tag sedan kom jag på att tomma ärtbaljor kan fungera som små båtar om man lägger dem på vatten. De flyter som kanoter. Det svåra är bara att öppna dem så att de inte spricker i botten och börjar ta in vatten. De flesta gör det efter en stund och hamnar på ekfatets botten.

blomsterböna rosenböna

Rosenbönorna Phaseolus coccineus L. ‘Preisgewinner’ blommar med eldigt röda blommor.

Share

  • Add this entry to Hatena Bookmark

Follow Me