Hem

torsdag 29 juni 2017

Favorit från förr

Borstnejlika Dianthus barbatus
Borstnejlika Dianthus barbatus

Borstnejlikan är en vacker, spännande växt. I Olof Rudbecks katalog över växter i den botaniska trädgården i Uppsala från 1685 räknas inte mindre än femton olika sorters borstnejlika upp. Borstnejlikan bär på många års trädgårdshistoria och kan hittas i många gamla trädgårdar, inte sällan vid övergivna torp, där den överlevt tillsammans med syren och ibland pion. I år har de äntligen blivit så där många som jag längtat efter och de växer på flera platser i trädgården.

Borstnejlika Dianthus barbatus

En del blommor är tvåfärgade, andra har vackert mönstrade blad.

Borstnejlika Dianthus barbatus

De första nejlikorna som blommade i trädgården för några år sedan var alla cerise. Men som borstnejlikor alltid gör bar de anlag för massor av andra nyanser. Deras avkommor visade färger från vitt till näst intill svart.

Borstnejlika Dianthus barbatus

Det är minst lika spännande att se borstnejlikor dyka upp med nya färgkombinationer som aklejor och stockrosor. Och så doftar de fint också, kryddigt och gott på ett väldigt somrigt vis.2 kommentarer:

 1. Jättefin och så användbara i buketter också kan jag tänka mig.
  Den åker nog upp på vill-ha-listan efter att ha sett dina bildre !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 2. Jättefin, gillar den också skarpt och som sagt en bra snittblomma också. För flera år sedan sådde jag bara vita men som hos dig har de alla möjliga färger nu och de får de fortsätta att ha.
  //Helene

  SvaraRadera