Hem

fredag 3 februari 2017

Klätterros Paul´s Himalayan Musk

Klätterros Paul´s Himalayan Musk Hon som talar med blommor
Klätterros Paul´s Himalayan Musk

Denna fantastiska ros har överrumplat mig med att växa otroligt snabbt. På bara en säsong sticker den iväg ett par meter. Sånt blir man glad av, för trögväxande klätterrosor kan göra en ganska otålig. Att Paul's Himalayan Musk växer så frodigt och blommar så vackert har gjort den till en av världens mest odlade klätterrosor.

Klätterros Paul´s Himalayan Musk Hon som talar med blommor

Blommorna är små, 3-5 cm i diameter. De har en medelstark doft och är fyllda till tätt fyllda. Blommornas kronblad är tunna, vilket gör att de kan fånga ljus och nästan se självlysande ut. Det tycker jag extra mycket om dem för. Härdigheten anges vara zon 2-3. Busken kan bli otroligt omfångsrik eftersom den växer både tätt och brett och höjden blir inte sällan 5-6 m. Binder man inte upp den bildar den ett enormt rosberg som kräver sin plats!

Klätterros Paul´s Himalayan Musk Hon som talar med blommor

Det retar mig att jag planterat mitt exemplar på ett ganska uselt ställe. Den växer strax intill avenbokshäcken tillsammans med några andra buskar och träd där den knappast kan utvecklas till sitt fullvärdiga jag. Men ibland måste man pressa för att få plats med sånt som man inte kan stå emot... En extra positiv sak med den här rosen är att den tål fuktig jord och skugga väldigt bra. Den kan med fördel placeras nära vatten. Låter man den klättra upp i ett träd intill en damm har man snart löst biljetten till sitt eget paradis. Den översvallande blomningen infaller i slutet av juni och varar i flera fantastiska veckor. Då sitter man gärna i närheten och njuter.

Klätterros Paul´s Himalayan Musk Hon som talar med blommor

Paul´s Himalayan Musk är en gammal ros. Den fick sitt namn i Storbrittanien 1899.
Tyvärr var den bortglömd ett tag, men återintroducerades på 1970-talet. Och tur är väl det!3 kommentarer:

 1. Denna ros såg jag första gången på Chelsea Flower Show för jättelänge sedan och sedan dess har jag haft ögonen på den. Skulle du rekommendera denna framför Lykkefund (som också står på min lista, men jag kommer absolut inte ha plats för båda...)?
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det skulle jag inte. Lykkefund får rikligt med nypon varje år som är så fina under både höst och vinter :-) Paul's Himalayan är inte riktigt lika pålitlig när det gäller det.

   Radera
 2. Har beundrat denna ros i UK många gånger. Fantastiskt fin men du påpekar blir den stor. Men har man plats så är den underbar.
  //Helene

  SvaraRadera