Hem

tisdag 24 januari 2017

Torkade pioner

torkade pioner

Pioner går att torka precis som rosor. De håller sig fina i många år om man torkat dem på rätt sätt. Vill man forma dem är det enklast att sticka dem i oasis. Här har jag använt mig av ett klot, men en krans går precis lika bra.

Luktpion Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'
Luktpion Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Pioner är vackrast där de växer i trädgården, men kanske ska man resa bort och ändå missar den korta blomningen. Eller så kommer ett slagregn och stjälkarna knäcks när de tunga blommorna fylls av vatten. Det sistnämnda har inträffat i min trädgård allt för många gånger. Det var vid just ett sådant tillfälle jag kom på att jag skulle plocka in blommorna och försöka torka dem.

Luktpion Paeonia lactiflora 'Shirly Temple'
Luktpion Paeonia lactiflora 'Shirly Temple'

När man tar pioner från trädgården kan man vara säker på att det finns svartmyror gömda inuti blommorna. Skakar man dem lite lätt upp och ner brukar de flesta ramla ut.

Torka pioner
Pioner på tork

Vill man torka många blommor är ett vanligt tvättställ en fiffig grej eftersom blommorna måste hänga nedåt för att torka i rätt form. En pion som torkas kan vara knoppig eller utslagen, men den får inte blommat för länge. Då riskerar blombladen falla av när den torkas. Att få pioner riktigt torra tar betydligt längre tid än att torka rosor. Därför är det bra att hänga dem på en plats där de inte är i vägen. Låt dem hänga tills all fukt gått ur dem, helst flera veckor, för att undvika att de ruttnar inifrån.3 kommentarer:

 1. Det är verkligen härligt att kunna spara den fin sommarkänslan till vintern. I somras blev det tyvärr ingen lycka med mina vet inte varför gjorde lika som vanligt.
  H nu en fin vecka jag njuter av din pionboll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Så mycket sommarkänsla det är i torkade blommor och Pioner vill man ju gärna spara på ett tag då får man ju ta del av dem under en lång period.Även jag har provat att torka dem med bra resultat det var en sommar då bara en planta gav 42 blommor så då kunde man frossa i dem. Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 3. Vilken mängd med pioner du har kunnat torka i din boll - tjusigt!
  Kram Elin

  SvaraRadera