Hem

torsdag 26 januari 2017

Hur man får kaktusar att blomma

blommande kaktusar

För några år sedan började jag samla på kaktusar. Det var väl inte direkt så att jag från början tänkte att de skulle bli så värst många, men antalet krukor växte ganska snabbt. Nu är min glasveranda fylld av dessa fantastiska växter. På våren och början av sommaren blommar kaktusarna med sagolika blommor i alla tänkbara färger.

blommande kaktus
Den här kaktusen får blommor som liknar rosor.

Ju mer man lär sig om kaktusar desto mer inser man hur mycket fördomar det finns om dem. Att de till exempel knappt behöver något vatten eller att de växer långsamt och aldrig blommar. De är hemska fördomar som gör att kaktusarna plågas alldeles i onödan. Den vanligaste dödsorsaken för en kaktus är uttorkning. Detta fenomen stöter man allt som oftast på, till och med i blomsteraffärer. Även många som säljer dessa växter har för dålig eller ingen kunskap alls.

kaktus odlingstips

Kaktusar är extremt tåliga om man jämför med andra växter. Men bara för att de inte dör lika lätt som andra betyder inte det att de vill behandlas illa. Odlar man kaktusar på ett snällt och värdigt sätt blir man rikt belönad!

odla kaktusar

Men hur ska man göra då? Jo, så här. En kaktus vill stå ljust, alltså är bästa placering i ett fönster.
Helst åt söder där den kan få bada i sol.

odlingstips kaktusar

När det är soligt och varmt dricker kaktusen mycket vatten, och när jorden torkat upp vill den ha påfyllning. På sommaren vill den också ha en svag näringsdos i sitt dricksvatten. Man blir lätt förbluffad över hur rasande fort en kaktus kan växa när den sköts på ett värdigt sätt.

kaktusar på vintervila
Kaktusar på vintervila i min kalla veranda.

För att få kaktusen att blomma måste den få vila, annars orkar den inte bilda knoppar. Vila ordnar man genom att ställa den svalt, runt 5-10 grader passar de flesta sorter. Ett uterum eller liknande passar perfekt. Det är på senhösten vilan ska börja. Men innan kaktusen ställs svalt behöver den torka upp ordentligt. Står fukt kvar i krukan ruttnar lätt de tunna rötterna. Under vilan låter man kaktusen vara ifred.

blommande kaktus

När vårljuset tittar fram någon gång i mars har det blivit dags att väcka kaktusen. Man börjar då med att vattna lite försiktigt och ökar efterhand. Nu dröjer det inte länge förrän knopparna börjar titta fram. Sedan kommer blomningen som ett mirakel ur den taggiga kroppen.

blommande kaktus
Taggig skönhet

Det är något visst med kaktusar. De mjuka och färgglada blommorna ser liksom inte ut att höra hemma hos en så hård och taggig kropp. Kaktusar visar att det mest sprudlande kan födas hos den man minst anar.6 kommentarer:

 1. Jeg kender sådan et kaktus menneske. Hvor er de smukke og sprudlende, dine kaktusser. Som også er helt sine egne.
  Bedste hilsner herfra: )

  SvaraRadera
 2. ja de där vassa växterna är inte min grej. Visst de är fina att titta på men inte kommer de in till mig endast jul och påsk kaktusar gör det.
  Ha nu en fin och bra helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Nog är de vackra när de blommar allt. Tyvärr så har åtminstone jag svårt att sköta om dem på rätt sätt men jag har ändå köpt mig några nu i höst och hoppas att de ska växa och kanske så småningom komma med någon blomma.Ha en fin helg/Margareta

  SvaraRadera
 4. Jag har också många kaktusar men har aldrig fått dom att blomma.Problemet är att jag har inte tillgång till något svalt rum vintertid.Ska jag ändå låta dom torka ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står de i rumstemperatur ska de ej torka ut så mycket, men du kan minska vattenmängden vintertid. En del sorter kan genom minskad vattning gå i knopp, men det är bara ett litet fåtal... Ursäkta mitt sena svar! Jag håller numera till på Instagram :-) Vill du hitta mig där söker du på mitt namn, Carolin Zander
   Lycka till med dina kaktusar!
   /Carolin

   Radera
 5. Jag har nyligen inköpt några kaktusar. Jag bor i Turkiet och det blir mycket varmt och soligt. Vintertid är ideliskt med ner till 5+. Det skrivs att de ska vattnas ordentligt en gång I veckan. Men räcker det I den gassande solen då det kan vara över 40+? De får morgon och eftermiddags sol. Det borde bli ca.8 tim. per dag.

  SvaraRadera