Hem

måndag 14 november 2016

Få fina daggkåpeblad hela säsongen

Jättedaggkåpa Alchemilla mollis
Jättedaggkåpa Alchemilla mollis

När daggkåpans mjuka blad tittar upp om våren,
bäddar den med grönska runt lökväxternas fötter.

Pioner och daggkåpeblom

Några veckor därefter går den i blom. De ljusgröna skyarna är ett fantastiskt komplement till pioner och andra sommarblommande perenner.

Jättedaggkåpa Alchemilla mollis

När rosorna blommar som bäst tackar daggkåpans blommor för sig. De förut vårgröna bladen mörknar och bladskaften blir ofta så långa att plantorna inte längre orkar med att vara så där täta och fluffiga som de tidigare varit. En del klipper bort det överblommade, men det är ett arbetskrävande arbete, eftersom bladskaft och blomskaft måste sorteras. För att förenkla och dessutom få täta och nygröna blad igen kan man istället klippa ner alltsammans. Så har gjorts här i trädgården de senaste åren och resultatet är makalöst. Efter bara någon vecka tittat nya blad upp.

Jättedaggkåpa Alchemilla mollis

Sent om hösten står daggkåporna sig fortfarande fräscha och fina.
De är vackra intill prydnadsgräs och kärleksört.4 kommentarer:

 1. Jag gör precis likadant, och det är fantastiskt så länge de nya bladen sedan håller under hösten. Jag brukar dessutom vara bortrest några veckor i juli, så jag slipper se stubb-eländet under övergångsperioden :-) För övrigt funkar det minst lika bra på nävor och ganska bra på stjärnflocka också. Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Det är ju så man vill ha det brukar försöka hinna med att klippa ner allt jag med. Då är trädgården vackrare längre.
  Ha en fin vecka hoppas du slipper allt rusket som kommer.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Jag tröttnade på mina och tog bort dem. Men de kanske kan få en ny chans nu då, om jag följer ditt råd. Har annars en hel del av fjällkåpan som jag tycker är jättefin hela säsongen.
  //Helene

  SvaraRadera