Hem

fredag 9 september 2016

Lusten att inte skörda

Vaxböna Phaseolus vulgaris 'Neckargold'
Vaxböna Phaseolus vulgaris 'Neckargold'

Det är inte första gången det händer, att jag odlar en grönsak, som jag sen känner en stark olust att skörda. Jämt läser man om glädjen i att skörda det man själv odlat. Aldrig om den starka olust att knipsa av den växt man sköter om... Suck. Jag tycker bönorna är så fina där de hänger! Och jag tycker om att se när plantan mognar. Nu tänker jag strunta i ångesten som säger att jag borde äta dem. Plantan får behålla sina bönor. Punkt. Och så kan jag spara några av dem till nästa år, så slipper jag skaffa ny fröpåse.5 kommentarer:

 1. Det er en god beslutning, synes jeg.
  Jeg tror godt, jeg kender din følelse. Førhen, hvor jeg havde en have og æbletræer, kunne jeg føle mig grådig, hvis jeg høstede alt for mange æbler. Vi skulle jo dele, dyrene og jeg. Og det skulle være sådan, at jeg ikke skulle bestemme alt for meget over den proces. For de dejlige træer. Selvom jeg er lige så meget natur, som dem. I sommernætterne sov jeg engang i mellem udenfor i min have, og dér forstod jeg, at jeg kun var en gæst. At det var dyrenes og planternes have.
  Bare en hilsen herfra min pause af, jeg vil smutte tilbage.
  Som altid så hyggeligt at kigge forbi dig.
  Hav det godt. Fra Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man själv är en del av naturen, och att man delar trädgården med andra djur och växter är något som jag tänker allt mer på. För mig har de tankarna bidragit till att jag inte längre retar mig på skadedjur (om man nu kan kalla någon art för det - egentligen) och sjukdomar. Livet kommer och går i trädgården, och det är så det ska vara. /Carolin

   Radera
  2. ja, jeg er helt enig med dig: Livet kommer og går i haven. Og det er sådan det skal være. Hvor kan man lære meget om livet selv - i en have.
   Alle bedste ønsker sendes til dig.
   Fra Laila: )

   Radera
 2. Jag med! Det finns ju folk som lever på att sälja det vi vill äta så varför ska allt i landet bli skördat till föda? Vi kan ju kalla det för prydnadsväxter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt :-) Gränsen mellan nyttoväxt och prydnadsväxt är helt klart flytande beroende på vilken relation man som odlare har till den. /Carolin

   Radera