Hem

onsdag 1 juni 2016

Peter Collinsons vallmo

Sibirisk vallmo Papaver nudicaule

Trädgården har fått oväntat besök. En brandgul vallmo har tittat fram bland kirgislöken. Vägen hit har hon hittat helt själv, riktigt hur vet jag inte. Men att hon är en sibirisk vallmo, det kan jag se. Hon är en mycket gammal trädgårdsväxt och sådana är det alltid trevligt att råkas med. Det var en engelsk växtsamlare, Peter Collinson, som fick fröer från Sibirien så tidigt som år 1730, och det var så sibirisk vallmo kom till Europa. Nu har hans gamla blomma spridit sig till min trädgård. Man tackar och bockar!

Sibirisk vallmo Papaver nudicaule
Sibirisk vallmo Papaver nudicaule

Den sibiriska vallmons latinska namn nudicaule, betyder förresten naken stjälk. Alla vallmo har håriga stjälkar utom den sibiriska. Tittar man riktigt noga kan man dock hitta några fjun även på den sibiriska, men futtigt färre.2 kommentarer:

 1. De är verkligen söta, min mamma hade det i vår trädgård.Hos mig har det funnits en men den försvann gillar nog inte att jag gräver och har mig så mycket.Bilden på kirgislöken och vallmon är så fin.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, kanske dyker den upp igen. Jorden kanske gömmer ett frö :-)

   Radera