Hem

torsdag 9 juni 2016

Hurdalsrosen

Ros 'Hurdal'

Hurdal är en ros som är extra lätt att tycka om. Den är inte bara sagolikt vacker, den är mycket härdig och lättskött också. Och så växer den snabbt. Kan det bli bättre? Detta är en ros som tål både torka och djup skugga, sådana sorter är så klart extra värdefulla. Den rikliga blomningen pågår under de härliga veckorna runt midsommar.

Hurdalsrosen
Gammaldags buskros 'Hurdal'

Hurdals blommor är medelstora, halvfyllda och ganska skålformade. De doftar friskt, men ganska svagt. Buskens blad är matta och gråaktigt gröna. Det tycker jag är så fint. Hurdal är en buskros som kan bli riktigt stor, några meter hög och lika bred, men tycker man att hon tar ut svängarna för mycket, kan man ju alltid plocka fram sekatören.

Ros 'Hurdal'

Det var någon gång under 1800-talet som en norsk prästson hittade rosen, i Giessen i Tyskland. Därifrån tog han den med sig hem till Norge, till Hurdalen. Rosen spreds i trakterna runt Hurdalen och idag bär den just namnet 'Hurdal.' Vad rosen hette i Tyskland vet man tyvärr inte idag, det har med tiden gått förlorat. Men huvudsaken är väl ändå att rosen finns kvar, för den är helt fantastisk!4 kommentarer:

 1. Nu blev jag nyfiken vi har en ros härpå området som ingen vet vad det är måste nog efterforska lite mer om det kan vara den här låter troligt.
  Ha det gott och njut även om det regnar för det behövs
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här lider vi tyvärr torkdöden... Regn hade minst sagt varit välkommet. Jag vattnar inte gräsmattan i år, så den är i stort sett helt gul nu :-/

   Radera
 2. Vilken fin Ros det är ju extra roligt om man vet varifrån Rosen kommer det gör den extra värdefull.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 3. Låter som en ros i min smak och snygg är den också med sitt grågröna bladverk.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera