Hem

måndag 13 juni 2016

Hur man behåller fukten i jorden

jättevallmo papaver orientale

För en stund sedan hoppade två rådjur från berget bakom huset. De hade väldigt brått och flög fram med långa skutt. När de damp ner på gräsmattan utanför köksfönstret bildades ett grusigt rökmoln som spreds som ett spöke med vinden. Då förstår man hur torrt det är. I två grannkommuner är det bevattningsförbud. Och börjar det inte regna snart kan det bli förbud här också.

Akleja Aquilegia vulgaris
Akleja Aquilegia vulgaris

Jag känner mig väldigt nöjd med att jag inte slösat med vattnet i år. Hör och häpna, jag har knappt vattnat alls. Visserligen är gräsmattan gul och bränd, men i rabatterna ser växterna ok ut. Det har jag täckodlingen att tacka för. Hade jag inte spridit ut den enorma mängd höstlöv över jorden som jag gjorde i höstas, hade många växter varit vissnade nu om jag inte vattnat mer.

jättevallmo papaver orientale 'Königin Alexandra'
Jättevallmo Papaver orientale 'Königin Alexandra'

Komposttäcket håller kvar den fukt som finns i marken, istället för att den ska avdunstas i onödan. Nu gäller det att fylla på med gräsklipp och annat organiskt material så att marken inte blir bar. Det är förvånansvärt hur snabbt det man lägger på jorden försvinner. Eller, försvinner gör det ju inte, maskarna och gänget där nere gör avfallet till härlig mull. Men det liggande täcket är viktigt för jordens fortsatta välmående.3 kommentarer:

 1. Ja du det är tur man förbereder sig men här hjälper visst inget just nu. solen är så het och det blåser ingen bra kombo. Jag hoppas på regnet som ska komma på onsdag säger de.
  Ha en fin och bra vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder på aklejan och orientvallmon! Den senare när jag en hatkärlek till - blommorna är underbara men bladverket lite mindre så... Din ser i och för sig väldigt fin ut i båda.
  Jag har också täckt med gräsklipp där jag kommer åt, men på de flesta ställen i rabatterna växer det så tätt att jag inte kommer åt. Gräsklipp är perfekt, och än så länge har jag inte upplevt ökade problem med sniglar av det. "Tyvärr" har vi robotklippare, så vill jag ha gräsklipp måste jag göra uppehåll några dagar :-)
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det råder en uppfattning att täckodling gör snigelproblemet värre, men vad jag märkt här, är sanningen tvärt om. Om det ligger vissnande växtdelar på jorden äter sniglarna på det och låter mina blommor vara ifred.

   Radera