Hem

onsdag 8 juni 2016

Edulis Superba

Luktpion Paeonia lactiflora 'Edulis superba'
Luktpion Paeonia lactiflora 'Edulis Superba'

På 1800-talet var folk galna i pioner, särskilt i Frankrike. Det var en man som hette Lemon som startade det som vi idag kallar för pionfebern. Han korsade kinesiska pioner med den vilda europeiska pionen, och 1824 väckte han sensation med sin nya pion 'Edulis Superba.' Hon är först ut bland mina pioner att börja blomma. De är speciella de gamla franska luktpionera, tycker jag. Det finns en själ och lyster i dem, precis som de finns i gamla rossorter. Har man en gång trampat i pionträsket, vill man aldrig ta sig upp. Man vill bara ha mer och mer, och gärna drunkna bland sina pioner.4 kommentarer:

 1. Precis så är det den är vacker och jag längtar tills mina slår ut. Bara knoppar än så länge har en buskpion som jag särskilt väntar på den är första blommorna hoppas den står upp till förväntan
  ha det gott och njut regnet om du har det åxå.Det behövs
  Kam Meta

  SvaraRadera
 2. Åh, inte konstigt att den orsakade pionfeber - jag blev själv lite drabbad just nu känner jag!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 3. Ja, de er så skønne!
  Varme hilsner herfra Laila

  SvaraRadera
 4. Jag var också där, i träsket, men tvingades att ge upp min stora pionrabatt med bl a fem stycken Edulis superba pga brist på lera i min jord här på det blåbärsklädda berget. Jag håller fortfarande på och flyttar runt några i hopp om att de talar om för mig var de kan tänkas trivas.
  Tjusiga bilder.
  Marta

  SvaraRadera