Hem

torsdag 26 maj 2016

Violkungsljus

Violkungsljus Verbascum phoeniceum 'Violetta

I morse när jag gick för att slänga soporna var det som att kliva in i en ny värld. Nu har sommaren kommit! Och eftersom jag varit inne några dar på grund av förkylningsinfluensa har jag inte riktigt hängt med i vad som hänt i trädgården, och det är mycket vill jag lova. Det har regnat och det efterlängtade dropparna har hjälpt växterna att skjuta i höjden till makalösa höjder. Halvvägs till soptunnan träffade jag på en skönhet som nästan golvade mig. Det var violkungsljuset som skimrade i intensivt purpurviolett. Hon var så fin att jag fick rysningar längs ryggen, och det var inte flunsans verk. Jag kilade in efter kameran, och ja, alla kan väl se hur underbar hon är med sina långa vackra spiror.

Violkungsljus Verbascum phoeniceum 'Violetta
Violkungsljus Verbascum phoeniceum 'Violetta'

Violkungsljus självsår sig precis som det vanliga, gula kungsljuset, men är också en perenn växt. Hon är helt fantastisk och väl värd att blomma i många fler trädgårdar än hon gör. Förutom att hon sprider sig tål hon förresten torka ganska bra, och det är ju inte dumt det heller.2 kommentarer:

 1. Måste nog ha den färgen med har ett vitt mitt i en grön häck. ser rätt härligt ut det med. De är fina och så bra att pryda där det är mycket grönt.
  Ha nu en fin fredag och hoppas du mår bättre
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Otroligt vackert... Jag köpte fyra plantor i Holland för någon månad sedan (som skulle bli rosa) utan att veta vad det var. Nu har en slagit ut i vitt och en i samma lila som hos dig och de andra två verkar inte blomma i år. Inte rosa alltså, men jag är glad ändå. Sådde violkungsljus för några år sedan utan att lyckas, så det är roligt att få in dem ändå nu av en slump.
  Kram Elin

  SvaraRadera