Hem

torsdag 5 maj 2016

Lökväxternas drottning

Kejsarkrona Fritillaria imperialis 'Rubra'
Kejsarkrona Fritillaria imperialis 'Rubra'

Högt över de andra lökväxterna reser hon sig. Det är så att man häpnar när man ser Kejsarkronans blomma! Med yvig kjol och majestätisk krona av grönt, är det ingen tvekan om vem som är vårens drottning i trädgården. Och det är svindlande och härligt att tänka på hur många historier hon bär på. Ända sedan 1500-talet har hon odlats i Europa.3 kommentarer:

 1. Den är verkligen vacker. Har åxå en i år som är stor och härlig, sen har jag många som bara är bladstänglar.Vad jag nu ska göra med det.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kejsarkronan tillhör de växter som det råder ganska delade meningar om, så det är inte helt givet vad man ska göra för att få dem att blomma och trivas tyvärr. Även i välskötta parker, där man odlar växterna efter konstens alla regler, lyckas man inte alltid med Kejsarkronorna, så jag vet riktigt du ska göra. Det är faktiskt lika dant hos mig. En del av lökarna hos mig har slutat blomma efter första året. Kanske kan det vara som Elin, härunder skriver, att man får fylla på med nya lökar om man vill få en säker blomning. Kram /Carolin

   Radera
 2. Visst är de vackra!! Men man måste fylla på varje år, de gamla är inte så blomvilliga hos mig.
  Kram Elin

  SvaraRadera