Hem

fredag 6 maj 2016

Finurligt växtknep

vårrabatt

Är det hattifnattarna från Mumindalen som hittat in i trädgårdsvärlden måntro? Nej, det är det inte, men man skulle faktiskt kunna tro det, när man ser alla sirliga figurer som står i rabatterna. Det är pionerna som börjat växa. Men varför är de unga skotten röda, när de som färdigvuxna är gröna? Jo, det är ett finurligt växtknep, som fler örter än pioner använder sig av. De låter skotten färgas röda för att växtsaften inte så lätt ska frysa till is, om det smäller till och blir kallt igen. Den röda skyddsfärgen värmer växten som en go kappa. Fiffigt va! Och så är det förstås ruskigt snyggt också.

balkansippa anemone blanda
Luktpion och vit balkansippa Anemone blanda 'White Splendour'

Pionernas röda bladskott är ett vansinnigt vackert komplement till lökväxterna, men allra finast är de i sällskap av vita balkansippor tycker jag. Kontrasten mellan de mörkt, mörkt röda och det rent vita är ljuvlig!4 kommentarer:

 1. Är det därför, ja alltid lär man sig nåt nytt. Då kanske det var därför mina pelergoner var så röda i bladen förra våren när det var så kyligt.
  Aha
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles säkert var det därför :-) Växterna är rysligt smarta.
   Ha en härlig helg du med. Antar du håller till på kolonin nu ;-)
   Kram /Carolin

   Radera
 2. Vad intressant, det visste jag inte! Jag har inte ens funderat över "varför", bara konstaterat att det är en urläcker färg. Även den ännu mörkare röda när pionen kommer en liten bit till är läcker. Det hade varit fantastiskt snyggt med en pion som fick behålla den röda färgen på bladen hela vägen!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit ursnyggt. Vem vet, kanske dyker det upp en ny sort med den egenskapen :-)
   Kram /Carolin

   Radera