Hem

måndag 18 april 2016

Öppningsbara fågelholkar

öppningsbar fågelholk

Man hör allt oftare om att fågelholkar ska vara öppningsbara, så att man kan rensa ur holken efter fåglarnas häckning. Jag har tre holkar i min trädgård och ingen av dem går att öppna. Suck. I en närliggande skog med många halvruttna träd är det en faslig massa fåglar som boar om vårarna. De bygger sina reden i hålor i träden och jag blir förvirrad när jag tänker på det. Det är ju knappast en människa som rensar ur bohålorna där, det gör fåglarna själva och det känns så klart väldigt naturligt. Gör verkligen mina icke öppningsbara holkar fåglarna sjuka? Det vill jag så klart INTE. Fåglarna ligger mig varmt om hjärtat. Borde jag byta ut holkarna?4 kommentarer:

 1. Vet inte. Kan det vara de där ledsamma fågelsjukorna som gör att man rekommenderar öppningsbara.Vår farfar han har alltid gjort såna så jag har nog inte tänkt på varför. Huvudsaken är nog att det finns boplatser för pippina tycker jag
  Ha det gott och njut fågelsången
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde läsa på bättre när det gäller fåglar. Fåglarna är ju en del av trädgårdslivet och så klart man vill göra rätt. Hädanefter får det bli öppningsbara :-)

   Radera
  2. Jag bor i Dalarna och i kommunen jobbar en naturvårdare.Han säger att man absolut inte ska städa holkar. Att det är en mycket viktig del i fåglarnas fortplantningsprocess, att de får börja sitt samboliv med att städa ur och göra nytt inför kommande bebislycka. Mvh Maria

   Radera
  3. Hm, tack för din kommentar! Jag tror absolut att det kan vara så. Det låter logiskt när man tänker på det. Ofta är det så att något skrivs i en tidning och sen liksom "ekar" det. Har varit så med till exempel snigeltips som visat sig att inte stämma alls...

   Radera