Hem

onsdag 13 april 2016

Bollviva, så söt!

Bollviva Primula denticulata Lilac
Bollviva Primula denticulata 'Lilac'

Bollviva är en ultrasöt vårblomma som samsas fint med låga narcisser. Här blommar den intill den roliga snönarcissen 'Rip van Winkel'. Bollviva finns i flera olika färger och är flerårig. Köper man en planta kan man lätt få fler. På hösten gräver man upp bollvivan och plockar isär bladrosetten som vuxit till under sommaren. Plötsligt har man ett helt gäng vivor som sprider glatt humör och glädje nästkommande vår.7 kommentarer:

 1. Verkligen söt! Påminner mig om att jag grävde ner några bollvivor förra året, men jag har ingen aning om var eller har sett några för den delen. Får nog göra ett nytt försök!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ganska tidigt på säsongen än, så jag tror säkert att de tittar upp hos dig snart :-)

   Radera
 2. Min bollviva jag satte förra året är så liten men den finns..Min kolonin var täckt till hälften med nässlor för 8 år sen när jag flyttade in och jag blir inte av med dom hur jag än jobbar med det. inget hjälper. Jag tog rond upp första gången och då försvann det mesta.Sen har jag plockat hela tiden.Det är inget kul ska jag säga.
  Ha nu en fin och skön onsdagskväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag att det är knivigt med nässlorna Meta. Tyvärr finns inga genvägar, och ja, Round up ska man INTE använda. Jag måste säga INTE för även människor (alltså du) kan bli sjuk av det. Om nässlorna verkligen inte går att rensa bort (men är det verkligen så illa?) så kan man gräva bort all jord på djupet och byta ut den mot ny, men det är ju ett arbete som heter duga. Kanske enklast att rensa ändå.
   Brännässlor sprider sig både vegetativt och med frön. Fröna gror lätt och är jätte många så det är viktigt att nässlorna aldrig får den chansen till förökning. Har du en grävgrep?? Om inte tror jag det kan va en bra idé att skaffa. Nässlorna har nämligen pålrot. Alltså en stark djup rot och hela måste bort vid rensning. Försöker man gräva bort en pålrot med en spade är det nästan ofrånkomligt att man skär av den, och då växer den bara upp igen. Med grävgrepen kan man också lättare fiska upp de rötter som leder ut från pålroten.
   Jag odlade på en lott under ett par års tid, och när jag satte igång där var hela marken täckt av kvickrot. Det var ett fasligt pillade efter alla rötter som skulle tas bort, men skam den som ger sig. Det blir bättre. Och tillslut vinner man, jag livar :-) Kram /Carolin

   Radera
  2. Lovar, ska det stå :-D Och så ska det vara varm och torrt vid rensningstillfällena, så att kvarvarande rottrådar torkar ihjäl.

   Radera
 3. Ha ha ha idag tog jag bort en lååång rot det är ju vått nu i marken (lerjord som vi har) Så de finns där nu åxå. Som tur är utanför staketet men snart nog om jag inte tar dom så är de väl inne igen.
  Tack för dina fina tips ska tänka vidare och jobba på.
  Ha en fin dag I morgon är det fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en skön känsla när man lyckas fiska upp en sådan rot! :-D Kämpa på :-)

   Radera