Hem

tisdag 26 april 2016

Bästa tipset för att slippa ogräs

illustration elsa beskow

När värmen anlänt gror alla frön, även de oönskade. Känner ni igen bilden ovan? Jag har älskat den sedan jag var liten. Den finns med i bilderboken Blomsterfesten i täppan av Elsa Beskow. Jag brukar tänka på den bilden när ogräsen satt fart att växa i trädgården om vårarna. Då tycker jag lite synd om ogräsen, men jag vet ju samtidigt att de måste rensas ut för att kulturväxterna ska orka växa kvar. Rensningen i rabatterna hos mig brukar vara ett omfattande arbete. Jag tycker visserligen att det är roligt, men i trädgården finns så oändligt mycket mer att pyssla med. Och tiden brukar inte räcka till åt allt jag vill göra. Men hör och häpna, det gör den i år. Jag kan med glädje avslöja hur det kommer sig.

ogräsbekämpning täckodla

I höstas gick jag till en närliggande gångväg, som var överöst med höstlöv. Jag räfsade ihop några riktigt, riktigt stora högar. Sedan bar jag hem alltsammans till trädgården. Därefter spred jag ut ett tjockt lager löv över alla rabatter. Innan jag lade på lövmassorna hade jag noggrant rensat rent från allt ogräs, vilket är en enkel match på hösten när jorden är mjuk och porös. När jag såg omfattningen av hur mycket löv jag burit hem blev jag lite fundersam. Kanske skulle täcket bli för tjockt? På sina håll var lövtäcket mer än en decimeter djupt. Men så här i efterhand kan konstateras att täcket var av lagom tjocklek. Det hade till och med kunnat vara ännu tjockare. Täckningen av den bara jorden har medfört att i princip inte ett enda ogräs grott! Det översta jordlagret har också fått en fantastisk struktur av de multnade löven. Att vintern varit mild har förstås bidragit till att maskarna kunnat arbeta längre än vanligt. Nu återstår bara ett tunt lager. Lyfter jag på de få löv som ligger kvar möts jag av en härligt mustig jorddoft som gör mig lycklig ända in i själen.

täckodla med löv

Så här lätt och fint tittar lökväxterna upp ur lövtäcket. Hädanefter kommer jag alltid att täcka rabatterna med en rejäl lövfilt om höstarna. Tiden jag får över av utebliven ogräsrensning kan jag lägga på andra lustfyllda trädgårdsaktiviteter.8 kommentarer:

 1. Vad smart du är. Synd att jag har mest eklöv här och de är inget att ha tar flera år innan de försvinner. Tror inte ens att maskarna gillar dom hihi.
  Ha det gott mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Håller med om att bilden av ogräs är underbar. Jag hade lite svårt att förklara för barnbarnet Malte 5 år varför vissa växter skulle bort och vissa vårdas ömt,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla växter är lika fina och viktiga, så där har du verkligen en poäng. Man blir ofta klokare och tänker längre när man pratar med barn :-) En förklaring på varför vissa växter vårdas ömt medan andra ska bort är att trädgårdsväxterna är svagare och behöver en skyddad plats, annars försvinner de helt enkelt. Ogräsen har många platser att leva på och där klarar de sig själva. /Carolin

   Radera
 3. Din trädgård är helt fantastisk! Bra tips, som ska provas.
  Ha det fint!
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Kan intyga att det är ett toppentips. Här sparas varje lövkrona i lundens bank och blir till härligt mullig ränta :)

  SvaraRadera
 5. Vilket fantastiskt bra tips - det skall jag testa till hösten !
  Tack !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 6. Smart!!! Jag brukar låta löven ligga kvar i rabatterna på vintern men kan inte låta bli att städa lite på våren fast jag inte borde.

  Underbara bilder på en superfin trädgård!

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 7. Så gör jag också och när våren kommer räfsar jag ihop överskottet och lägger i sopsäckar som blir lövkompost på ett till två år. Guld värt!
  Härlig lökprakt i dina rabatter!
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera