Hem

fredag 19 februari 2016

Tulpaner vill gärna gödas

odla tulpaner darwintulpan

En del växter råkar oftare än andra ut för fördomar när det gäller skötsel. Ofta är det sådana växter som anses vara lättskötta som råkar ut för det. Lökväxter är absolut en sådan grupp. Men vill man att lökarna verkligen ska leverera, trivas, och bli riktigt stora och praktfulla krävs faktiskt lite omtanke. Det gäller särskilt tulpaner.

darwin tulpan

Tulpaner vill växa i väldränerad jord, som alla andra lökar, men vill också ha extra mycket gödning. Mitt bästa tips är att mylla ner benmjöl på hösten så att lökarna kan växa sig riktigt stora innan kylan slår till. Och när de skjuter skott om våren, bäddar man med stallgödsel, och sedan blodmjöl för en extra kick. Blodmjölet hjälper också i många fall till att skrämma bort rådjur och harar.

vårträdgård tulpaner

Köpetulpaner i all ära, men knappast går de upp emot dem man odlar i trädgården! En bukett darwintulpaner är en otrolig syn, med sin höjd på 60 cm! Vill man ha riktigt stora tulpaner krävs gödning. Så var inte rädd för att slänga på rejält. Lökarna lär tacka dig.

odla tulpaner

Trevlig helg önskas alla tulpanälskare, snart kommer våren!5 kommentarer:

 1. Bra påminnelse! Jag brukar vara rätt generös med gödsel på hösten när jag planterar, men glömmer lätt bort de lökar som redan ligger på vänt... Ska slänga på extra blodmjöl nu i vår i stället :-)
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. You have a wonderful blog!
  Herzlich Pippa
  with http://pippavier.blogspot.de/
  und http://letzterrang.blogspot.de/

  SvaraRadera
 3. Ohh om jag ändå kunde vara lite mer ordentlig med gödning. Får nog ta mig i kragen. Vill ha mycke tulpaner stora och fina.Undrar vilka man ska satsa på som återkommer. det är inte många som gör det hos mig Kan väl inte bara bero på gödningen antar jag.
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 4. Darwinhybriderna brukar anses som bra återkommande. Kejsartulpanen White Emperor eller Purissima (tror jag den stavas) är jättebra, och så de botaniska sorterna, men de är ju så klart mindre... Men jag tror tulpaners försvinnande oftast beror på att vi trädgårdsägare är framme och klipper bort vissnande blast på tok för tidigt. Helst ska man ju bara låta dem vissna ifred - löken behöver ju få tillbaka kraften. Och så gödningen så klart...tulpaner bantar gärna inte i onödan! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt fina svar du är välkommen in till mig om du har lust nu börjar våren och jag lääängtar.Ska nog leta lite efter de där sorterna i höst.
   Kram Meta

   Radera