Hem

fredag 26 februari 2016

Gamla böcker

låt blommorna tala
Låt blommorna tala från 1951

I takt med att trädgården växer, växer också min boksamling. Jag samlar på böcker som handlar om allt som har med växter och odling att göra. Undrar just hur det kommer se ut hemma hos mig i framtiden. Säkert kommer hela huset vara fullt av böcker. Särskilt gamla böcker gillar jag. Om jag går förbi ett antikvariat eller second hand brukar jag alltid hitta något. Små böcker med fina bilder tycker jag extra mycket om. Som den här, Låt blommorna tala.

växterna i täppan
Växterna i täppan är från 1937

Det är intressant att jämföra vad som står i nya och gamla böcker. Odlingsråd och namn kan skilja sig, men växterna är det samma då som nu. Ett och annat nytt sortnamn har förstås dykt upp. Äldre böcker med färgbilder, som denna, från 1937 ger mig lugna tankar. Herre gud, vad länge sen det var dessa växter blommade, ändå kunde fotona vara tagna i år! Böcker i svartvitt har också sin charm. Men de med färg är bättre. Växter är ju färgrika. Det räcker med att trädgården går i svartvitt om vintern. Och då kan man som väl är plocka fram böckerna.2 kommentarer:

 1. Du är inte ensam om att samla på trädgårdsböcker lite för sakens skull. När jag började med mitt trädgårderande, för snart 15 år sedan, fyllde böcker en helt annan funktion, de gav kunskap och inspiration. Idag kan man hitta allt på nätet, men en bok är en bok och så kommer att förbli. Så jag fortsätter att köpa, så sent som igår kom tre böcker med posten. Bildböcker är härliga, men mina favoriter har mer och mer blivit böcker med mycket text, typ kåserier om hur det är att leva med trädgård.
  Sedan det här med förvaring är ett kapitel för sig. Det blir ett problem, förr eller senare. Jag har nu en hög på golvet i sovrummet, bara trädgårdböcker, som inte får plats på de två hyllorna som är vigda åt min samling. Alla trädgårdstidningar ska vi inte ens tala om. Men det får gå.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker som man haft länge blir nästan som vänner tycker jag. Så jag förstår att det till slut kan bli en hög i sovrummet :-) /Carolin

   Radera