Hem

tisdag 12 januari 2016

Ängsfröblandning

ängsfröblandning

Förra sommarn åkte jag förbi ett ställe där kommunen struntat i att klippa gräset. Istället hade man sått ängsfröblandning. Resultatet var UNDERBART! Jag var tvungen att åka tillbaka för att titta mer än en gång. Andra gången tog jag kameran med mig. Jag bestämde att jag måste göra något liknande hemma. Men jag visste inte var. Eftersom jag ska förenkla mitt trädgårdsarbete tidsmässigt i år har jag nu hittat den perfekta platsen. Jag låter helt enkelt ängsblommorna vandra in i köksträdgården. På den yta där jag förut odlat grönsaker ska jag så äng, som har fördelen att klara sig mer på egen hand. Det kommer bli minst lika fint, och jag måste inte vattna, rensa, gallra och skörda som en tok. Det är vansinnigt kul att odla grönsaker - men man måste ha tid. Omväxling förnöjer så klart också.

ängsblandning

Bland de frön jag tänker så, finns bland annat sömntutan. Den tål torka, och är charmig och glad.

så en äng

Kornvallmo och blåklint är ju ett måste. De är sådana där blommor man ofta längtar efter. Många av ängsblommorna är just sådana. Om någon funderar på att så äng så kan jag tipsa om de ängsfröblandningar som finns att hitta bland fröpåsarna. I år har Impecta Fröhandel tre stycken att välja på. Och så kan man så klart komplettera med fler frön som man själv valt ut.5 kommentarer:

 1. Instämmer, ängsblandning är fint. Väldigt vackra bilder i inlägget (och i alla andra inlägg också). Skall också försöka mig på en äng på en yta där vi lagt upp jord frän växthusbygget. har köpt två av Impectas blandningar för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Sveriges ängar nästan helt försvunnit i takt med att modernt jordbruk tagit över, tror jag att det finns en längtan inom många efter just äng. Både djur och människor lider brist på ängar idag. Tur att allt går att ändra på :-)

   Radera
 2. Ser mycket vackert ut. Jag letar efter att så en 1000 m2 äng. Tittade lite på Impectas hemsida. Vilken av dem är det som du skulle rekommendera?

  Mvh Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att veta om det är torr eller fuktig mark. Är det fuktmark lyckas man bäst med fröblandningen för just fuktmark. Annars tycker jag man kan mixa ängsblandnigen med nyttoväxter med den som innehåller kulturarvssorter, då får man ju allt. Men vill man ha vilda blomster, så är det andra frön som gäller. Jag vet att Lord Nelson har en sådan mix med perenna vildblomster. Ska man göra en "riktig" äng som slås med lie efter att den fröat av sig, är ju vildblomstren ett självklart val. Det hade i alla fall jag tagit i så fall. Lycka till Med din äng! Det låter som ett underbart projekt :-) /Carolin

   Radera
  2. Glömde bort lite, hur stor ytan va... Eftersom du ska så 1000 m2 äng måste du ju ha mycket frö. Weibulls Horto har sådana blandningar med mycket frö. Går du till en handelsträdgård kan du göra en beställning via dem. Skulle du händelsevis bo nära Kungälv så kan min sambo Fredrik beställa åt dig från Kungälvs Garden Center. Lord Nelsons större ängsfröblandning räcker nog bara till ca 50 m2 har jag för mig...

   Radera