Hem

fredag 11 september 2015

Rudbeckia - stark och hållbar

rudbeckia solhatt echinacea purpurea alba
Rudbeckia Echinacea purpurea 'Alba'

Rudbeckiorna är sensommarens och förhöstens ess i rockärmen. Det är fantastiskt att se hur de blåser liv i rabatterna när sommaren börjar tackla av.

solhatt rudbeckia echinacea purpurea alba

Det finns hur många roliga sorter som helst. Börjar man titta i välsorterade plantskolors sortiment finns en viss risk att samlaren inom en vaknar till liv. I min trädgård har jag tre sorter än så länge. Och där får det nog stanna. Hur mycket man än önskar kan man inte få plats med allt man drömmer om.

rudbeckia solhatt echinacea purpurea magnus
Rudbeckia Echinacea purpurea 'Magnus'

Rudbeckiorna liknar prästkragar i utseende, men tittar man närmre inser man att de är långt mycket formstarkare, vilket passar bra när det går mot höst. De är kraftigare i allt. Stjälkarna är styva och blommorna känns liksom förstärkta. Detta gör att de får extra hållbarhet både när de blommar men också därefter. Rudbeckior är väl lämpade att stå kvar i rabatten över vintern om man vill spara vackra siluetter.2 kommentarer:

 1. Precis så är det, solhattarna blåser liv i rabatterna. Fina plantor och fina bilder. Jag gillar dem på vintern också.
  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 2. Fina bilder på rudbeckior, jag gillar dem också. De udda varianterna i limegult och orange osv är långt ifrån så stabila som dina, så man kan lungt stanna vid dessa. Det blir liksom aldrig något hav utan bara några enstaka blommor i bästa fall.
  Min andra storfavorit just nu är hortensiorna. De har nog gillat det svala, blöta vädret i juli och är extra fina i år.
  Önskar trevlig helg
  Marya

  SvaraRadera