Hem

onsdag 4 februari 2015

Vedaska mot liljebaggar

vedaska mot liljebaggar bekämpa liljebaggar

I vintervädret som råder förenar jag nytta med nöje och eldar i min kakelugn. Askan som blir sparas för att sedan kunna användas i trädgården. Att man kan gödsla med vedaska, särskilt till bärbuskar och annat som sätter frukt vet säkert många, men att man också kan använda den för att bekämpa liljebaggar kanske inte lika många känner till. När våren kommer ska jag pröva här för första gången.

kungslilja Lilium regale pink perfektion
Kungslilja Lilium regale 'Pink Perfection'

Odlar man liljor kommer liljebaggar som ett brev på posten. Trist, för angreppen blir ofta förfärliga. Just den här liljan brukar mirakulöst klara sig varje sommar. Antagligen för att hon gömmer sig bakom en yvig astilbe i jätteformat. Till sommaren hoppas jag på fler oskadda liljor för då ska jag pröva det här med aska. Man strör helt enkelt ett tunt lager runt de plantor man vill skydda. Sedan är det väl bara att hålla tummarna för att det ska fungera.

Kejsarkrona
Kejsarkrona Fritillaria imperialis

Kejsarkrona är en annan växt, förutom liljor som brukar drabbas av glupska baggar. Till våren hoppas jag på många kejsarkronor i min trädgård. Jag satte en hel hop lökar i höstas eftersom jag tycker de är så fantastiskt fina. Nu blir det till att elda på så askan räcker!10 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Det ska jag också prova för liljebaggarna brukar ge sig på mina krolliljor nåt alldeles förfärligt. Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det hjälper för krolliljor förtjänar inte liljebaggar. Krolliljor är för övrigt en av mina favoriter, ändå har jag
   inga i min trädgård än, det måste bli ändring på det! Kram /Carolin

   Radera
 2. Det visst inte jag heller. Tack för det tipset. Jag putsar vedspisen lucka med aska och det blir bättre än med det starkaste rengöringsmedlet.
  Såg du bilden från dig i den senaste AoT?

  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aska som putsmedel har jag aldrig provat. Det måste jag testa. Hm, nä någon bild från mig har jag inte sett...???
   Jag som tycker jag läser tidningarna så noga..konstigt...eller är det kanske så att senaste tidningen inte hamnat i min låda än? Tack för att du sa det :-) Jag får kolla upp. Kram /Carolin

   Radera
  2. Jodå, tidningen låg allt i lådan när jag tittade efter :-) Och nu har jag sett bilden också, jättefin :-)

   Radera
 3. Det kan jag tänka mig . Vedaska är bra för allt möjligt.
  tack för tipset!
  Luna

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset, hade ingen aning om detta.
  Kram Sofie

  SvaraRadera
 5. Blöt tidningpapper, doppa i aska och gnugga glaset på kaminen. Gammalt husmorstips!
  Lycka till/Lillan

  SvaraRadera