Hem

måndag 24 november 2014

Ekologiskt odlad mat

ekologiska grönsaker antioxidanter
Lilla B i köksträdgården tillsammans med grönkål och frilandsgurka.

Visste ni att halten av antioxidanter är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål? Dessutom innehåller de mindre av tungmetallen kadmium. Anledningen till detta är att växter som inte skyddas med bekämpningsmedel producerar egna antioxidanter för att skydda sig mot mot skadedjur. Naturen är smart och det känns ju väldigt logiskt när man tänker efter. Antioxidanterna är viktiga för oss människor eftersom de skyddar oss mot hjärtkärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar och vissa typer av cancer. Och visst känns det positivt att mer och mer mat odlas ekologiskt. När naturen får lov att vara naturlig och giftfri mår också vi människor bättre. Något jag tycker är värt att påminna om.

Källa: Newcastle University i Storbritannien.3 kommentarer:

 1. Underbar bild och trösterik läsning efter förra veckans bomb från SLU. Kanske du hörde på radion att fyra av deras forskare hade kommit fram till att näringsvärdet var lika oavsett om det var ekologiskt odlat eller besprutat, dessutom var inte ens ekologiskt bra för miljön. Det var nånting om att vi skulle behöva odla dubbelt så mycket om all odling vore ekologisk och då skulle koldioxidutslläppen öka. Att ekologiskt är bättre menade de är ett ogrundat önsketänkande. Jag vill också minnas att SLU för ett par år sen kom med en rapport som talade tvärtemot och var samstämmig med Newcastle University att ekologiskt innehåller betydligt mer nyttigheter både vitaminer och omegaoljor än besprutat. Det låter ju också mycket logiskt att växterna bygger upp eget försvar om de inte besprutas. Trösterikt inlägg och jag fortsätter förstås att följa min magkänsla som säger att ekologiskt och naturligt ska de´va´!
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar Anette. Det finns många mörka krafter som rör sig i vårt samhälle,
   men genom sunt förnuft och magkänsla kan vi skydda oss mot dessa dråpligheter.
   Tyvärr är det alltför ofta så att sanningar tystas ner till förmån för ekonomiska vinster. /Carolin

   Radera
  2. Måste också tillägga att koldioxidutsläppen skulle kunna minskas markant om vi svenskar slutade slänga så mycket mat i onödan! Nu för tiden väljer många inte att välja den mat som behöver ätas upp hemma för att man kanske "känner för" att äta något annat den dagen. Vi har blivit gruvligt dåliga på att planera maten hemma och många rester slängs helt i onödan. Och de här bäst före datumen lurar oss när vi inte själva kollar om maten verkligen är för gammal. Jag undrar till exempel hur många som inte vet att ägg håller sin fina flera veckor efter bäst före dagen eftersom vi i Sverige ofta förvarar äggen i kylen. Och det finns så många lätta knep att ta till när frukt och grönt vissnat. Istället för att slänga kan man lägga dem i kallt vatten så blir de spänstiga och fina igen. Jag tror verkligen det till slut kommer bli nödvändigt att vi skärper oss med sådant här i framtiden. Och för guds skull så vill väl egentligen ingen äta giftbesprutad mat!! /Carolin

   Radera