Hem

onsdag 24 september 2014

Gula solar små

Ringblomma Calendula officinalis
Ringblomma Calendula officinalis

Kan man göra annat än att älska ringblommor? De strålar och lyser i klart septemberljus som om de vore solens barn. Jag förälskade mig i ringblommor när jag för ett antal år sedan bodde i lägenhet och hade odlingslott. På lotterna var de gula solarna ett ständigt återkommande inslag. Där och då insåg jag att ringblommor skänker stor lycka och tillhör växterna man inte vill vara utan.

Ringblomma Calendula officinalis

Ringblommornas färgrika blomblad går förresten att äta och blir så klart väldigt dekorativa om man till exempel strör dem i en sallad. Och hela plantan är nyttig för jorden eftersom den är en så kallad gröngödslingsväxt. Man vänder alltså med fördel ner ringblommans alla växtdelar i jorden när den gjort sitt så att den kan göra nytta som gödning åt nästa säsongs grödor.10 kommentarer:

 1. Ingen have uden Morgenfrue, som den kaldes i Danmark. Jeg holder meget af denne nøjsomme glædes spreder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morgenfrue, fint namn och kul att höra vad den heter på danska :) /Carolin

   Radera
 2. Du ger oss i lägenhet hopp ,då du berättar om odlingslott .
  Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, odlingslott är verkligen en fantastiskt bra sak. Jag hade så mycket roligt där och önskar att alla lägenhetsboende som vill kunde få tillgång till lott. Krukväxter är också något man kan utveckla och ha riktigt mycket av när man bor i lägenhet, man har ju liksom mer tid då. Många krukväxter tillsammans skapar en skön miljö som påminner om en exotisk trädgårdsdjungel. Och så finns det ju så många spännande och vackra sorter! :) /Carolin

   Radera
 3. Ringblommor är en härlig höstblomma....i natt hade vi minusgrader så mina sommarblommor på bron frös....så nu får det snart bli ljung och pumpor där...
  Kram bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frosten kommer när den kommer. Tur att ljung och pumpor finns :) Höstplanteringar med höstfägring är ju underbart det också. Kram /Carolin

   Radera
 4. Tack för att du berättar om tips för oss i lägenhet,en stor krukväxt hörna får jag trösta mig med .-) och drömma om trädgård
  Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sådan hörna tycker jag du ska skaffa dig. Det hade jag och det är inte sällan jag saknar min "inomhusoas" som jag kallade det. Eftersom jag lägger så mycket tid på trädgården hinner jag tyvärr inte sköta inneväxter också. Men jag har kvar min krukväxtboksamling och bläddrar ibland i böckerna.
   Det finns väldigt många fina böcker om krukväxter där man kan läsa och fördjupa sig i de spännande växterna. Jag brukade köpa böckerna på antikvariat. Där kan man göra riktiga fynd. Hitta hela högar böcker för en väldigt billig peng.

   Lycka till med din grönsköna inomhusoas Siv :)

   Kram! /Carolin

   Radera
 5. Tack.Jag får läsa böcker om trädgård jag ....:-) och det blir fint nu på hösten .
  Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu väntar många mörka kvällar då man kan drömma sig bort i trädgårdsböckerna :)

   Radera