Hem

tisdag 30 september 2014

För mycket av det goda

höstkrans

Jag älskar mina bolltistlar, rudbeckior och ryska martorn, men ibland blir det för mycket av det goda. Deras fröställningar är väldigt vackra, men alla de fröplantor som blir om samtliga står kvar medför ett alltför mödosamt arbete. Därför klipper jag av en del fröställningar och använder till annat. Tycker man om att binda kransar är just fröställningar ett fantastiskt roligt material att arbeta med. Här har jag blandat både frön och blommor.

sköldpaddsört chelone obliqua
Sköldpaddsört Chelone obliqua.

Det är inte bara frön som kan ställa till övermäktigt arbete. Sköldpaddsörten som jag tycker så mycket om fick jag ledsamt nog göra mig av med för ett par veckor sedan. Jag insåg till slut att jag inte hade något val eftersom jag inte kan hantera den själv. Jag är för klen för att orka dela den. Och när de underjordiska växtdelarna skickar utlöpare åt alla håll, nästlar sig in i andras rotsystem och kväver svagare grannar går det till slut inte längre. Bara när jag blir förbannad klarar jag gräva av de sega rötterna själv. För när jag är riktigt arg blir jag flera gånger starkare än vad jag egentligen är. Det kan vara till sin fördel ibland, som för ett tag sedan när jag lyckades gräva upp en megastor jättedaggkåpa själv. Men helst vill jag slippa vara arg i trädgården. Där vill jag ha en rofylld och vilsam miljö. En miljö där jag kan återhämta mig från stress och ilska. Och då kan sköldpaddsörten tråkigt nog inte vara med i växtsamlingen.4 kommentarer:

 1. En vacket och tydlig krans,mycket fin!
  Sköldpaddsörten får kanske bo på annan ort :-)
  Kan vara uppfriskande med humör.. i trädgården.
  Sture H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du gillar kransen!
   Att bli av med sköldpaddsörten var trist men samtidigt en lättnad,
   sånt är trädgårdslivet ibland :-)
   Ja, så länge humöret är av det uppfriskande slaget är det ju ok :-)
   /Carolin

   Radera
 2. Ohh vilken krans - jag sitter med öppen mun Carolin.
  Sköldpaddsörten tar för sig lite för mycket hos mig så den måste jag minska ner.
  Bolltisteln däremot bara minskar och minskar. Får väl köpa några nya plantor och då skall jag nog skaffa några vita.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du tycker om kransarna Annika :)
   verkligen synd att sköldpaddsörten är så invasiv, den är ju annars en underbar sensommarfägring...
   Hade vi haft varann på närmre avstånd hade du kunnat få alla de bolltistlar jag rensade bort för en tid sedan :/
   Jag hade några vita för några år sedan men de blev väldigt bruna när de vissnade, inte alls så skimrande
   och vackra som de blå. Undrar om det var regn som gjorde det, eller om de alltid fungerar så??
   Stor kram! /Carolin

   Radera