Hem

tisdag 29 juli 2014

Stackars småkryp

honsomtalarmedblommor
Ett litet knytt

När Lilla B började på dagis ändrades hennes inställning till trädgårdens alla småkryp radikalt. Från att de små varelserna varit både intressanta och roliga förvandlades de plötsligt till äckliga och farliga. Istället för att titta närmre på dem som hon gjort när hon var mindre började hon istället att skrika och flaxa med armarna var gång en insekt dök upp. Andra hade tydligen gjort så och visat att man skulle tycka illa om dem. Säkert lär sig barnen en hel del bra i förskolan också men sånt här blir jag bara så trött på. Nu har vi haft semester några veckor och jag har försökt ta det här beteendet ur henne. Jag har förklarat att alla småkryp faktiskt har en mening. Många av dem gör enormt stor nytta i trädgården. De äter löss, pollinerar och skapar tillsammans med allt annat balans i systemet mellan växter och jord. Ofta är de klädda i de mest fantasifulla dräkter och kan vara hur häftiga som helst!

honsomtalarmedblommor
Lilla B i trädgården.

För ett par veckor sedan hände en ganska komisk grej. Efter att Lilla B fått en skrikanfall över något litet kryp gick hon upp till sin lekstuga för att göra något. Strax därpå kom hon tillbaka. Hon förklarade att det låg en orm bakom stugan och var minst sagt glad och uppspelt. Hon frågade om hon fick ta den, för hon ville göra som Tasha Tudor som en gång haft en tam snok. Jag förklarade att man inte får lov att ta ormar, men följde så klart med henne tillbaka för att se vad det var hon hittat. Det visade sig vara en kopparödla. Jag tänkte att ormar har de nog inte på dagis för då hade hon säkert fått lära sig att vara rädd för dem också.10 kommentarer:

 1. Vilken underbar illustration Tack för att jag fick se ditt "Småkryp" Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! Det är så roligt att du tycker om det jag målar. /Carolin

   Radera
 2. Ett så näpet väsen du målat kram // Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många av de små krypen är ju det :) Kram /Carolin

   Radera
 3. Ja, tänk vad olika beteenden smittar av sig.... synd när barn ska behöva vara rädda i onödan. Men vad fint du beskriver småkrypens dräkter... de är ju faktiskt söta många av de där små.
  Finurlig liten varelse du målat.

  Ha det fint! Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så mycket rädsla i just onödan. Själv är jag rädd för mycket, men inte för djur. Tack och lov. Dessutom tillhör vi ju själva det farligaste djuret i världen, de som skadar och förstör allra mest för andra varelser. Många glömmer det när de talar illa om andra djur.
   Småkrypens dräkter är verkligen skojiga ibland :) Häromdagen såg jag en grönskimrande skalbagge som var
   helt fantastisk :D

   Ha det fint du också! /Carolin

   Radera
 4. Jag önskar att jag kunde träffa detta "Rosräddarväsen" som flyttar andra kryp från rosknoppen....den är då för speciell.Tycker väldigt mycket om den ,var har du sett den???
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Figuren har jag målat efter en inre bild jag fick när min mamma beskrev en fantasifigur. Jag tyckte hennes beskrivning lät som just något slag av småkryp, de är ju väldigt speciella och många av dem bär på
   riktiga superkrafter :D /Carolin

   Radera
 5. He he har upplevt småkryp lite som ...ditt på Mjölke Epilobium angustifolium ,( Mjölkgräs eller Himmelsmjölk ) he he Evert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de dyker upp när man minst anar :) Och spännande och fantasifulla är de alla! :D /Carolin

   Radera