Hem

söndag 1 juni 2014

Trädgårdsnattviol

kirgislök allium aflatunense
Kirgislök är ett fint sällskap till den skira Trädgårdsnattviolen Hesperis matronalis.

Trädgårdsnattviol blommar för första gången hos mig och jag är redan fast. Den är en växt med historia som funnits i våra trädgårdar sedan 1600-talet, spännande tycker jag. Efter blomningen ska plantorna få sprida sina frön som de behagar. Jag vill ha dem kvar för alltid och varje sommar ska de sväva i min trädgård med stora luftiga blomsterplymer.

trädgårdsnattviol Hesperis matronalis
Trädgårdsnattviol och den fina Murrevan Cymbalaria pallida i violett sällskap.8 kommentarer:

 1. Vidunderlig vakkert :-) Når skal jeg huske å så nattviol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan så den under hela säsongen, bara den hinner gro innan vintern. Den är tvåårig och fungerar som aklejor och stockrosor, alltså blommar året efter sådd.

   Radera
 2. Härlig växt! Så snygg med sina luftiga spiror till dina bollar.
  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Så vackert det är med lila nyanser i trädgården! Jag hänger med dig här på bloggen och läser alla dina härliga inlägg, men är lite dålig på att kommentera... har nämligen fått en liten son, Oliver, som tar upp det mesta av min tid sen ett par veckor tillbaka:-) stora kramar till dig <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. GRATTIS!! :) Har tänkt på dig Esmeralda och tänkt att det nog var så att han kommit nu!
   Det var roligt att höra och jag förstår att du har fullt upp :) Ta hand om dig och sonen <3 Stor kram! /Carolin

   Radera
 4. Och den ljuvliga doften på kvällen...... Jag hämtade en tova från gamla tomten vid ån nedanför mig. Den blommade två år men jag har inte sett den i år. Tyvärr lätt att rensa bort som självsådd.
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, den är oerhört lätt att rensa bort när man inte är van att ha den. Bladen ser ju väldigt oansenliga
   och ogräslika ut faktiskt. Samma sak med studentnejlikan hos mig, men nu tror jag att jag har några på gång :) /Carolin

   Radera