Hem

lördag 17 maj 2014

Koltrastdöd och syrenänglar

blogg trädgård

Utanför köksfönstret blommar bondsyrenerna så vackert att klockorna stannar. Innanför buskarnas gröna blomsterridå hänger jag småfåglarnas mat och grannkatten ligger som vanligt på lur strax bredvid. En stor hop fåglar håller till i trädgården, många olika sorter till både min och kattens förtjusning. Nu finns det många häckande fåglar överallt, både i holkarna jag satt upp och i egna redan. För katten har hela världen förvandlats till en underbar jaktmark där bytena är många och lättfångade. För några dagar sedan kom vi i luven på varan när hon försökte ha ihjäl en pilfink mitt framför näsan på mig och kopparödlorna är för länge sedan uppätna hela bunten. Jag tänkte att vi säkert kunde försonas jag och katten, vi är ju trots allt vänner men inte ett skvatt har jag lyckats påverka jakten. Istället får jag snällt titta på när missen klättrar i träden och fiskar i holkarna. Hon vet så väl att jag inte kan nå henne och jagar jag bort henne från fågelbordet är hon tillbaka så fort jag vänder ryggen till.

bondsyren syringa vulgaris
Bondsyren Syringa vulgaris

Igår fick jag höra ett fasligt liv bakom häcken och jag kikade genom grenarna för att se vad som stod på. Där kom missen med något stort och brunt i munnen som skrek för sitt liv. Hon hade tagit en koltrastunge ur boet och föräldrarna gjorde allt för att få henne att släppa den. Om jag tidigare varit irriterad över fågeljakten blev jag nu istället rasande. Jag slängde mig genom häcken som fick lov att dela på sig med ett brak och jagade efter katten som i förskräckelse släppte sitt byte. Jag fortsatte att jaga efter katten för att skrämma henne rejält men blev lurad då hon vände tillbaka och på nytt fångade ungen. Fågelföräldrarna skrek, jag skrek och Lilla B skrek också. Allt slutade i sorg och olycka och strax därpå var katten vid boet igen. Jag kände mig desperat, maktlös och så fruktansvärt ledsen och blev helt chockad när jag insåg att jag var så arg att jag ville strypa katten. Jag som egentligen tycker om katter och själv har jag två stycken. Men detta blev bara för mycket och jag hade svårt att hantera min ilska och sorg över fåglarna som ligger mig så varmt om hjärtat.

bondsyren hon som talar med blommor
Syrenängel

På kvällen var jag nedstämd och ledsen. Jag funderade och mådde illa i alltsammans. För att slippa gråta över eländet satte jag mig och målade en tavla, en syrenängel som vaktar fåglarna i deras buskar mot allt som är farligt. Den enda tröst jag kunde känna var att de stackars koltrastungarna som fick flyga till himmeln på tok för tidigt istället får träffa syrenänglar där uppe, för säkert är det syrentider i himmeln också.10 kommentarer:

 1. Det kom en tår på min kind när jag läste din text och såg din målade syrenängel . Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kommit några tårar här också...så ledsamt och förfärligt är det verkligen. Jag älskar fåglarna och tycker de är så fina.
   Jag kommer jaga bort katten så fort jag ser den, varje gång, kanske väljer den ett annat revir då? Tråkigt det med för jag har mycket trevligt med hennes sällskap också... /Carolin

   Radera
 2. Dina små fågelungar är i din trädgård, Carolin,du ser bara dem inte,din trädgårdsängel har så klart hand om dem :-)
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena, jag hoppas du har rätt och jag hoppas att syrenängeln finns på riktigt i mina buskar <3 /Carolin

   Radera
 3. Åh, vilken fin tavla! Jag kan bli galen på mina katter ibland när jag tycker att de är så jäkla grymma. En gång kom vår lillkatt in med något i munnen. Sambon såg inte riktigt vad det var så han gick fram och fick henne att gapa och då hade hon TRE fågelungar i munnen. Hade väl stoppat ner huvudet i något bo och bara huggit tre. Hoppas det fanns fler kvar så inte någon miste alla sina småttingar. Tycker inte riktigt lika synd om de råttor dom tar, men när det är fåglar ...

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen tråkigt när de jagar så och svårt att göra något åt det... Roligt att du tyckte om tavlan :) /Carolin

   Radera
 4. Syrenvingar vill jag också ha när jag far till himmeln.
  Härligt att se dina fina målningar. Önskade att jag kunde måla.
  Tack för din fina kommentar.
  Kram
  Annika
  Snart ses vi igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert får du det Annika. Tycker du liknar en syren i dina fina ljuslila tröjor, jättefint var det
   på odlingsTV. Blir glad att du tycker om mina målningar :)
   Ska bli roligt att ses snart igen, stor kram /Carolin

   Radera
 5. <3 <3 <3 Underbart fint! Måla hjälper <3 Jennie

  SvaraRadera