Hem

lördag 30 november 2013

Min barndoms jular

hon som talar med blommor
Jag och mamma julen 1983.

Min barndoms jular fylldes av färg, glitter, fantasi och god mat. Pyntet jag älskade ordnade mamma. Den lika goda maten stod pappa för. Det var en spännande tid som påverkade mig positivt och gav fina minnen. Jag upplevde julen som en förtrollad sagovärld som blev verklighet en gång om året. Jag fick en speciell känsla som även nu infaller sig hos mig under julveckorna. Den känslan är jag glad att jag fortfarande får. Jag har förstått att inte alla känner så som vuxna. Jag trodde på tomten ovanligt länge (det känns som om jag fortfarande gör det på sätt och vis) och jag tyckte om att allting kändes så annorlunda när mamma plockade fram pyntet. Som på en teater där man byter kuliss. Historien blir till något nytt, ändå är det fortfarande samma teater.

traditionell jul
Från vårt hus såg vi en vacker utsikt över natur och havet.

Julen firades alltid hemma. Varje år var julen lika dan. Det tyckte jag om den för. Jag visste exakt hur det skulle bli. Det fanns en trygghet i det som gjorde att julen kändes lugn och fridfull. Naturen runt omkring gav stillhet och ro. Jularna fick min fantasi att växa och jag kommer ihåg hur jag ofta funderade på tomtar och så. Än idag dagdrömmer jag mer på julen än under resten av året.

julpynt
Huset vi bodde i var litet. Det bidrog till att julkänslan blev mysig och kompakt. Min barndoms jular var varmt röda. Kanske är det därför jag valt att ha det så i mitt julhem som vuxen.

Att tillverka saker med händerna, pyssla, leka med färg, fantasi och blommor är det som gör att jag tycker så mycket om julen. Det är de sakerna jag väljer att tänka på när julen ligger för våra fötter. För som vi alla vet finns det en hel hop med andra betydligt tråkigare saker som också kan följa med högtiden. I mitt liv som det är nu försöker jag radera det vi kallar för julstress, alla måsten, dåliga relationer som gör att man blir extra sårad bara för att det är jul, omgivningens krav och allt det där.

julinspiration
När jag var liten tyckte jag julgranen var något av det mest fantastiska jag hade upplevt. Det tycker jag än idag.

Under julveckorna vill jag dra jag mig tillbaka till känslan av den magiskt skimrande jul som jag upptäckte under barndomen. När jag kunde titta på en klarröd julgranskula som speglade rummet runtomkring och gjorde spegelbilden varm och förtrollande vacker. Hur jag lekte utomhus när det började skymma, när man kunde sig se tomtar i mörka vrår eller bara njöt av alla goda dofter som spred sig från köket. Och jag hoppas att alla ni andra vuxna där ute väljer att stundtals plocka fram barnet inom er under julen, för jag är övertygad om att det blir roligare då. Barnens värld är en fin värld.8 kommentarer:

 1. Va varma kärleksfulla foton så fint med bilder från 80-talet ,förstår att du älskade julen,skall tänka på ditt jultips,och njuta av foton från 80- talet Eva

  SvaraRadera
 2. Så fint du skriver om din barndoms jular! Jag har också haft fina jular som barn och det har jag försökt att ge till mina barn och våra vänner som är ensamma. det märks att de satt sina spår när vi ser hur deras respektive reagerar och hur främmande de är ibland inför vissa jultraditioner.Jag är glad för det jag fått uppleva och delat med mig till de mina.
  Ha en in och fridfull Advent
  Kram Meta

  SvaraRadera
 3. Vilka fantastiska foton och texten är underbar. Jag känner mig verkligen in i den. Jag försöker också att vara i de vackra fina känslorna av julen och hålla mig borta från situationer som tar fram de andra. Att vara med M i vårt hem är det finaste som finns <3

  Tack snälla Carolin, jag tycker också att du verkar himla klok. Jag önskar också er en underbar 1:a advent. Då blir det en målning förr eller senare :) Stor kram och <3 till dig!

  SvaraRadera
 4. Tack för inspiration!
  ("levande"grönt,pyssel:silkepapper,guldpapper)
  Foton från din barndom 1983 ser magisk ut!
  Sture H

  SvaraRadera
 5. Dina foton från 1983 ger minnen till mig, minns mina jular ,minns julpapper, glitter. Det var så fina foton Maria

  SvaraRadera
 6. Så fint du beskriver din barndoms jular. Jag hade också en mamma som var väldigt pysslig och duktig med sina händer. Sedan fanns det en annan verklighet, skillsmässa och sjukdomar, men känslan av julhus som vi ändå fortsatte att ha sitter djupt rotat hos mig.
  Kram Luna

  SvaraRadera
 7. Så fint att läsa om hur du firade jul som barn Carolin! Jag känner också magi kring julen, men känner mig ganska ensam om det när alla andra mest stressar runt och får ångest över än det ena än det andra... jag försöker slappna av och njuta av julkänslan som finns av sig själv i kroppen... så roligt att läsa att även du får den känslan! Stor kram från Esmeralda

  SvaraRadera
 8. Hej allihopa och tack alla ni som tagit er tid att lämna så fina kommentarer!
  Det gör mig väldigt glad ska ni veta.Jag kan se att ni är många som läser bloggen
  men att få ta del av vad ni tycker och tänker om saker och ting betyder så väldigt
  mycket mer än en siffra :D Hoppas ni alla får en bra jul i år. /Carolin

  SvaraRadera